SOS και για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 14.1.2020

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ενδέχεται να αποτελέσει τον επόμενο «στόχο» του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’, ο οποίος ως γνωστό επιδιώκει τη διαμόρφωση της περιοχής πέριξ της Αρχιεπισκοπής, με σκοπό τη δημιουργία αλυσίδας Εκκλησιαστικών Μουσείων μέχρι το 2021.


Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται από το 1937 στο ισόγειο της Παλιάς Αρχιεπισκοπής και αποτελεί ουσιαστικά δημιούργημα του Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή, ο οποίος πρότεινε τη σύστασή του στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το 1936 και υπήρξε ο πρώτος του διευθυντής.
Θα το μεταβάλω» διότι «δεν είναι τίποτα σπουδαίο»

«Τίποτα σπουδαίο»

«Θα προσπαθήσω να το καλυτερεύσω», ανέφερε στον «Π» ο Κύπρου Χρυσόστομος, διότι «δεν έχει σπουδαία πράγματα». Σε ερώτηση κατά πόσο ο προκαθήμενος της Εκκλησίας εννοεί τη βελτίωση του μουσείου με αντικείμενα λαϊκής τέχνης ή την μετατροπή του, απάντησε: «θα το μεταβάλω κι εκείνο».
Παρά το γεγονός ότι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στον χώρο της Αρχιεπισκοπής, δεν ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, ούτε είναι κρατικό. Πρόκειται για Μουσείο που ιδρύθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και στεγάζεται στο παλιό αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, μετά την παραχώρηση του χώρου από τους Αρχιεπισκόπους Μακάριο Β’ και Μακάριο Γ’. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Κύπρου Χρυσόστομος επιχειρεί εδώ και καιρό την «εκδίωξη» της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Προτείνει, μάλιστα, τη μετακόμιση του μουσείου: «Αν θέλουν, αυτοί που είναι σήμερα μέσα, θα τους δώσω ένα μεγάλο σπίτι με αρκετά δωμάτια. Αν θέλουν να πάρουν (τα εκθέματα) εκεί, ας τα πάρουν». Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνομιλίας μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουν να παραμείνουν στο ισόγειο δεν θα φέρω ένσταση, αλλά τη διεύθυνση θα την πάρω εγώ και τα γραφεία τους να πάνε αλλού».



Μετακόμιση εν αγνοία

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών δεν έχει ενημέρωση για την επιδιωκόμενη… μετακόμιση, σε χώρο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που ανακαινίζεται, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αυτήν την περίοδο. «Έχει πεντέξι -οκτώ δωμάτια μεγάλα, είναι από τα παλιά αρχοντικά. Θα έχουν ένα δωμάτιο για γραφείο και στα άλλα όλα μπορούν να βάλουν τα αρχαία αντικείμενα που έχουν», ανέφερε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας για τα «όχι σπουδαία» εκθέματα του Μουσείου.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης αριθμεί περισσότερα από 5.000 εκθέματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές. Ανάμεσά τους, η θύρα του Αγίου Μάμαντος του 19ου αιώνα και έργα των Κάσιαλου και Κισσονέργη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ