Ανακοίνωση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας ΠΚ για το Εθνολογικό Μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.1.2020

Ανακοίνωση σχετικά με την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου εξέδωσε σήμερα η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η μοναδικότητα του ιστορικού κτηρίου και του περιεχομένου του και «η επιτακτική ανάγκη της συνέχισης της διαχείρισής του από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διατήρησής του ως Εθνολογικού Μουσείου στην εντός των τειχών Λευκωσία.»

Σύμφωνα με την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του ΠΚ, «τόσο μέσα από τη συλλογή οικοσκευής όσο και μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για τους πολίτες της χώρας και τους ξένους επισκέπτες, η Οικία Χατζηγεωργάκη αποτελεί «ζωντανό Μουσείο» ιστορικής μνήμης και αστικού υλικού βίου της ύστερης περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Κύπρο.»

«Η συστηματική μελέτη του κτηριακού συγκροτήματος, οι συνεχείς εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου (από το Τμήμα Αρχαιοτήτων από το 1982) ως δείγματος αστικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, ως χώρου ιστορικής μνήμης και ως Μουσείου αστικής ζωής της Λευκωσίας αναγνωρίστηκαν και διακρίθηκαν διεθνώς μέσω του βραβείου Europa Nostra. Ως εκ τούτου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας επισημαίνει ότι η όποια ενδεχόμενη επέμβαση στην εσωτερική διαμόρφωση του μνημείου ή στην ίδια τη θεματική της συλλογής, η οποία στεγάζεται σε αυτό, θα διασπάσει τη συνοχή του χώρου και θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός εξαίρετου και διεθνώς αναγνωρισμένου Εθνολογικού Μουσείου και ενός σπάνιου δείγματος κοσμικής αρχιτεκτονικής της Κύπρου.»

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα μέλη της Ερευνητικής Μονάδας έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ως μέλη του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων, μέσω δελτίου Τύπου του Συνδέσμου στις 15 Ιανουαρίου 2020.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ