Τέχνη υπο κράτηση: Σε έκθεση στη Νέα Υόρκη σχέδια φυλακισμένου Τούρκου σχεδιαστή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.1.2020

Σαράντα έργα τέχνης από τον σχεδιαστή Fevzi Yazıcı, που δημιούργησε ως επί το πλείστον στη φυλακή όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2016 με κατηγορίες τρομοκρατίας και πραξικοπήματος, θα παρουσιαστούν σε γκαλερί τέχνης στη Νέα Υόρκη στις 30 Ιανουαρίου, ανέφερε ο ιστοχώρος ειδήσεων TR724 .




https://www.instagram.com/p/B7Y18PTl7gD/?utm_source=ig_embed

Τα νέα της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν στην Γκαλερί τέχνης Yeh, ανακοινώθηκαν επίσης από τον Greg Manifold, καλλιτεχνικό διευθυντή της εφημερίδας The Washington Post.

«Την επόμενη εβδομάδα, ο φυλακισμένος Τούρκος εικονογράφος Fevzi Yazıcı θα εγκαινιάσει την έκθεση του στο Πανεπιστήμιο St. John's. Η συλλογή έργων είναι πολύ δυνατή και περιλαμβάνει κομμάτια που προέρχονται από το αχνό φως στην απομόνωση στην φυλακή Silivri » δήλωσε στο τουίτερ.

Η έκθεση, με τίτλο «Dark White», θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου.Ο Yazıcı, ο οποίος εργαζόταν για την καθημερινή εφημερίδα Zaman, δικάστηκε για τρομοκρατία και κατηγορίες για πραξικόπημα, λόγω της σχέσης της εφημεριδας με το κίνημα Gülen, που κατηγορήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ότι σχεδίασε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Το κίνημα αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα.



Fevzi-Yazıcı




Μαζί με άλλους πέντε δημοσιογράφους, τον Φεβρουάριο του 2018 του δόθηκε εκτεταμένη ποινή ισόβιας κάθειρξης, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη.

Μετά τη νέα δίκη τον Νοέμβριο του 2019, όταν το Ανώτατο Εφετείο ανέτρεψε τις αποφάσεις που έδωσε στους έξι δημοσιογράφους από ένα κατώτερο δικαστήριο, ο Yazıcı καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι έκθεση περιλαμβάνει 40 έργα σε χαρτί που περιλαμβάνουν σχέδια, τυπογραφίες και σημειώσεις που παρήχθησαν πριν και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φυλάκισής του στην Κωσταντινούπολη.

Μέλος της Εταιρείας Σχεδιασμού Ειδήσεων, ο Yazıcı έχει κερδίσει περισσότερα από 100 βραβεία για τον σχεδιασμό που έκανε σε εφημερίδες από το 2003.

Παράλληλα με την επευφημημένη οπτική δημοσιογραφία του, ο Yazıcı έχει καλλιεργήσει το σχέδιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ευφάνταστα, αλλά αινιγματικά σχέδια του συχνά απεικονίζουν χώρους και κόσμους ονείρου, με εξασθενημένες, συρρικνούμενες μορφές και αντιμετωπίζουν θέματα που σχετίζονται με το μετασχηματισμό, τη χειραφέτηση και τις ψυχολογικές καταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Γκαλερί τέχνης Yeh.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ