Ο Βαρνάβας Κυριαζής κέρδισε προσφυγή εναντίον του ΘΟΚ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 31.1.2020

Στη δικαίωση του Βαρνάβα Κυριαζή απολήγει δικαστική απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Διοικητικό Δικαστήριο, αναφορικά με προσφυγή του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη εναντίον του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.


Αντικείμενο της προσφυγής αποτέλεσε η νομιμότητα και εγκυρότητα της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ το 2014, να απορρίψει τις αιτήσεις των επτά υποψηφίων που διεκδικούσαν τη θέση του Διευθυντή του Οργανισμού, ύστερα από σχετική προκήρυξη.

Την θέση διεκδίκησαν τότε οι Βαρνάβας Κυριαζής, Έλενα Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Θοδωρής Μιχαηλίδης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου και Βασίλης Μυριανθόπουλος. Τον Ιούνιο 2014, το τότε δ.σ. του ΘΟΚ, με πρόεδρο τον Γιάννη Τουμαζή, αποφάσισε ότι κανένας από τους επτά υποψήφιους δεν πληροί τα απαιτούμενα προσόντα, όπως ορίζονται από το σχετικό σχέδιο υπηρεσίας. (Για την ιστορία, η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή του σχεδίου υπηρεσίας ώστε να δημιουργηθούν δύο διευθυντικές θέσεις, καλλιτεχνικού διευθυντή που σήμερα κατέχει ο Σάββας Κυριακίδης και οικονομικού διευθυντή, που δεν προκηρύχθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.)

Οι τρεις εκ των επτά τότε υποψηφίων -Βαρνάβας Κυριαζής, Ελενα Παπαδοπούλου και Θοδωρής Μιχαηλίδης- προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο αμφισβητώντας τη νομιμότητα και εγκυρότητα της απόφασης του 2014. Οι προσφυγές των Παπαδοπούλου και Μιχαηλίδη απορρίφθηκαν, ωστόσο εκείνη του Βαρνάβα Κυριαζή πέτυχε, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ του κ. Κυριαζή και εναντίον του ΘΟΚ.

Αποτέλεσμα «νομικής πλάνης»

Στην απόφασή του ο δικαστής Φίλιππος Κωμοδρόμος αναφέρεται στο δεδομένο ότι ο κ. Κυριαζής διετέλεσε στο παρελθόν (2007-2012) διευθυντής του ΘΟΚ και κατά την αρχική εξέταση της αίτησής του είχε κριθεί ως προσοντούχος, σημειώνοντας ότι «η επίδικη απόφαση αποκλεισμού του από τη διαδικασία και/ή μη επιλογής του ως μη προσοντούχου είναι το αποτέλεσμα νομικής πλάνης». Ο δικαστής σημειώνει ότι από τη στιγμή που ο κ. Κυριαζής κατείχε ήδη τη θέση που επαναδιεκδικούσε και μάλιστα βάσει του ίδιου σχεδίου υπηρεσίας, δεν χρειαζόταν η επαναδιερεύνηση των προσόντων του.

«Κρίνω ότι εν προκειμένω, ο (ΘΟΚ) εσφαλμένα, πεπλανημένα και κατά παράβαση των προεκτεθεισών νομολογιακών αρχών, αλλά και εκτός των ορίων της διακριτικής του ευχέρειας, προέβη σε επαναξιολόγηση και/ή επανεκτίμηση των προσόντων του αιτητή, με αποτέλεσμα η προσβαλλόμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος δεν επελέγη για την επίδικη θέση καθότι κρίθηκε ως μη προσοντούχος, να υπόκειται σε ακύρωση ως πάσχουσα και εσφαλμένη», σημειώνει στην απόφασή του ο δικαστής κ. Κωμοδρόμος.

Δικαιώνεται ξανά

Είναι η δεύτερη φορά που ο Βαρνάβας Κυριαζής δικαιώνεται στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 άσκησε προσφυγή εναντίον του ΘΟΚ για τον διορισμό του Γιώργου Παπαγεωργίου στη διευθυντική θέση του οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι τα προσόντα του δεν έχουν αντιστοιχία με τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον κ. Κυριαζή με αποτέλεσμα ο διορισμός του κ. Παπαγεωργίου να κριθεί άκυρος και ο οργανισμός να παραμείνει ακέφαλος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ