Παράθυρο logo
Το οφτό κλέφτικο στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
Δημοσιεύθηκε 10.02.2020
Το οφτό κλέφτικο στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρεται ότι ο Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εμπλουτίστηκε με έξι νέες εγγραφές, ανάμεσά τους το «Παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου».

Το σχετικό αίτημα για το παραδοσιακό οφτό κλέφτικο υποβλήθηκε από τον Δήμο Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου.

Το οφτό κλέφτικο ανάγεται στον 19ο αιώνα. Ο όρος «κλέφτικον» υποδηλώνει αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας που έχει σιγοψηθεί, συνήθως μέσα σε σφραγισμένο φούρνο. Όπως αναφέρεται σχετικά στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως πρόκειται για αρνί, πρόβατο, γίδα, βοδινό ψητό σε κλειστό δοχείο. Προτιμάται το ζώο να είναι παλαιό. Τα παλιά χρόνια, όταν έκλεβαν ζώο, έβγαζαν πέτρες από τις δόμες, άναβαν φωτιά, έβαζαν το κρέας μέσα και το έκλειναν με λάσπη. Το άνοιγαν μετά από μια εβδομάδα και το έτρωγαν (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κλέφτικο, 60).



Ο Αυξέντης Καβαλιέρου αναφέρει: «…Καμιάν βολάν οι βοσσοί εβκάλλαν λούκκον μες στα όρη τζι εβάλλαν το κρέας μες το τομάρι τζι εσσεπάζαν το. Ο λούκκος επύρρωννεν. Τα κάρβουνα εβκάλλαν τα τζι εβάλλαν τα που πάνω.Το κρέας ετυλίαν το μες στο τομάριν τζι εράβκαν το. Εψήνετουν τζαι εγίνετουν οφτόν» (Ιωνάς 2001, 146).

Ο Δήμος Αθηένου είναι συναιτητής και για το στοιχείο «Ο γαλακτοκομικός πολιτισμός της Κύπρου: παραδοσιακές πρακτικές, τεχνικές παρασκευής και εθιμική ζωή», αίτηση που υποβλήθηκε από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Με την ευκαιρία των νέων εγγραφών που αφορούν τον Δήμο Αθηένου, ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνεχάρη όλους τους Αθηενίτες παραγωγούς του Παραδοσιακού οφτού κλέφτικου της Κύπρου για την άρτια παραγωγή και την υψηλή ποιότητα παρασκευής, που επέτρεψε στον Δήμο Αθηένου να το προτείνει για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Συνεχάρη επίσης την Εφορο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου κ. Νόνη Παπουή για την εξαιρετική ετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων και σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή και άλλων, εξέχοντων αθηενίτικων προϊόντων, στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.