ΑΚΕΛ: Στήριξη των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.3.2020

Μια σειρά από μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού προτείνει το ΑΚΕΛ στο πλαίσιο της κρίσης που δέχεται ο τομέας εξαιτίας του κορωνοϊού και το καθολικό κλείσιμο των θεατρικών αιθουσών.


Οι προτάσεις αφορούν κυρίως τις χορηγίες που λαμβάνουν οι πολιτιστικοί φορείς/ομάδες ή άτομα, για παραγωγές που εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχουν ακυρωθεί. Οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ έχουν ήδη κοινοποιηθεί στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στον ΘΟΚ καθώς κυρίως σε αυτούς απευθύνονται αλλά και στο ΡΙΚ που δέχεται σειρά εισηγήσεων για αξιοποίηση του εγχώριου πολιτιστικού προϊόντος.

Αποζημιώσεις λόγω ακυρώσεων

Το ΑΚΕΛ εισηγείται την καταγραφή όλων των περιπτώσεων εκείνων των καλλιτεχνών και φορέων που επηρεάζονται από την ακύρωση των πολιτιστικών τους δράσεων ώστε να τους δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις από τις ΠΥ.

Καλεί, επιπλέον, τον ΘΟΚ να επιδείξει ελαστικότητα σε ότι αφορά το πρόγραμμα θεατρικών επιχορηγήσεων ΘΥΜΕΛΗ, «έτσι ώστε έργα του πρώτου εξαμήνου να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020.» Το κόμμα της αντιπολίτευσης προτείνει την επίδοση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΘΥΜΕΛΗ από το σχετικό κρατικό κονδύλι στα θέατρα εκείνα τα οποία εντός των ημερών θα έβγαιναν σε πρεμιέρα, ώστε να πληρωθούν οι συντελεστές των παραγωγών καθώς οι παραστάσεις ακυρώθηκαν μεν, οι καλλιτέχνες ωστόσο εργάστηκαν μέχρι την υστάτη για το ανέβασμά τους.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η καταβολή της δεύτερης δόσης θα συμβάλει, επιπλέον, στην ίδια την επιβίωση των θεάτρων, καθώς θα καλύψει τις ζημιές από την ακύρωση παραστάσεων.

Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών γίνεται λόγος για διασφάλιση της αμοιβής τους για όσες παραστάσεις ακυρώνονται ή αναβάλλονται, μέσω κρατικού κονδυλίου.

Όσο για θεατρικές παραγωγές που είναι στο στάδιο προβών (αλλά και κινηματογραφικές που είναι στο στάδιο γυρισμάτων), γίνεται πρόταση αναστολής τους λόγω της φύσης της δουλειάς των συντελεστών και της άμεσης επαφής τους. Το κόμμα της αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να καλύψει τις απώλειες της μισθοδοσίας των εργαζομένων αλλά και να στηρίξει οικονομικά τις εταιρείες παραγωγής.

Ο ρόλος του ΡΙΚ

Στα μέτρα που εισηγείται, το ΑΚΕΛ προτείνει στο ΡΙΚ την οπτικογράφηση και μετάδοση θεατρικών παραστάσεων που θα δοθούν αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων, καταβάλλοντας τα πνευματικά και άλλα δικαιώματα στους δημιουργούς. Εισηγείται, δε, στο κρατικό κανάλι την προβολή, αυτό το διάστημα, έργων Κύπριων δημιουργών τα οποία προβλήθηκαν ήδη και αφορούν το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ και άλλες μορφές τέχνης και την καταβολή των σχετικών δικαιωμάτων για την ενίσχυση των καλλιτεχνών.

Ενίσχυση των αιθουσών

Επιπλέον, το ΑΚΕΛ προτείνει την καταβολή μισθών σε απασχολούμενους σε μουσικές σκηνές, θέατρα και άλλους χώρους ψυχαγωγίας και τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών πολιτιστικών χωρών και γραφείων διοργάνωσης εκδηλώσεων αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, τον ΦΠΑ κ.α.
Τέλος, το ΑΚΕΛ εισηγείται την εκπόνηση ενός προγράμματος για ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και στήριξης των φορέων και ανθρώπων του πολιτισμού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ