Ανακοίνωση ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.3.2020

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που τιμάται κάθε 27η Μαρτίου εξέδωσε η ΕΔΟΝ.


«Για την ΕΔΟΝ, δεν είναι αρκετό η προσφορά του θεάτρου να ανακαλείται μόνο αυθημερόν, αλλά και ούτε είναι αρκετό να αναγνωρίζεται απλά η σημαντικότητα και η προσφορά του, χωρίς να αναλύεται η δυναμική που είχε και έχει στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνειδήσεων και επαναστατικού πνεύματος», σημειώνει η ΕΔΟΝ στην ανακοίνωσή της.

«Κόντρα στην αυτάρεσκη σιγουριά όσων διατείνονται πως η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα εκείνων που τόλμησαν και τολμούν να δοκιμάσουν να την μετατρέψουν «στο φως που καίει». Αμέτρητοι είναι οι δημιουργοί επαναστατικών, ριζοσπαστικών, αντιπολεμικών έργων που άφησαν ιστορία στο θέατρο. Βάρναλης, Μπρεχτ, Ρίτσος, Τεύκρος Ανθίας και άλλοι πολλοί. Αλλά και στο σήμερα πιο σύγχρονοι, αλλά και νέοι συγγραφείς αφήνουν το στίγμα τους, με εξαιρετικές παραστάσεις που μας μιλούν και μας προβληματίζουν για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα ή για ιστορικές αλήθειες.»

Για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η ΕΔΟΝ αναφέρει ότι «τιμάται ως η ημέρα που ο κόσμος θα θυμάται τη διαφορετικότητα αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και θα υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις κοινωνίες.»

Κάνει, επίσης, αναφορά στο Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου που κάθε χρόνο γράφει μια προσωπικότητα της θεατρικής τέχνης. Φέτος, το μήνυμα έγραψε ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας του Πακιστάν, Shahid Nadeem, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Στον κόσμο του σήμερα όπου η μισαλλοδοξία, το μίσος και η βία ακολουθούν ανοδική πορεία και ο πλανήτης μας βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να αναπληρώσουμε την πνευματική μας δύναμη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την απάθεια, το λήθαργο, την απαισιοδοξία, την απληστία και την αδιαφορία προς τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, προς τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Το θέατρο έχει ρόλο, έναν ευγενή ρόλο, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση της ανθρωπότητας ώστε να ανυψώσει τον εαυτό της από αυτή την κατάβαση προς την άβυσσο».

«Φέτος, εν μέσω της τραγικής κατάστασης που βιώνει ο πλανήτης λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19 το θέατρο, όπως και σχεδόν όλοι οι τομείς, έχει πληγεί καθώς έχει ανασταλεί η οποιαδήποτε δραστηριότητα, πλην των απαραίτητων για τη δουλειά και επιβίωση μας», σχολιάζει η ΕΔΟΝ, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί τη μοναδική οργάνωση νεολαίας που έμπρακτα εκφράζει την προσπάθεια της για τη συνέχεια και την προαγωγή αυτής της τέχνης. Κάθε χρόνο καλεί άτομα να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές παρεμβάσεις, θεατρικές παραστάσεις αλλά και συζητήσεις γύρω από το θέατρο ολόχρονα και σε όλα τα μέρη της Κύπρου, αλλά και να δουν θεατρικές παραστάσεις, τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα. Στηρίζει έμπρακτα το έργο των οργανωμένων ηθοποιών της ΠΕΟ και έχει άποψη και δράση για τα τεκταινόμενα γύρω από το χώρο του θεάτρου στη χώρα μας. Μέσα από όλα αυτά, έχει πλέον δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κίνημα που από χρόνο σε χρόνο μεταφέρει τις αληθινές πολιτιστικές αξίες, ενθαρρύνει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλει το έργο των Κυπρίων δημιουργών, διατηρεί και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια καλή αφορμή για να δηλώσουμε την αντίθεση μας στην απενοχοποίηση των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση του Θεάτρου που δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, για την αποστασιοποίηση των νέων από αυτό και για τη μείωση των χορηγιών και του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό. Για την ΕΔΟΝ, η ανθρωπότητα και το καλύτερο αύριο χρειάζεται τον πολιτισμό, χρειάζεται το Θέατρο και το Θέατρο μπορεί να μας δείξει αυτό το καλύτερο αύριο.»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Υδατογραφία από θεατρικό σκηνικό του έργου Broken Dishes, 1937 | ©Indiana University Bloomington

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ