Διαδικτυακό ψήφισμα για στήριξη του πολιτισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.3.2020

Μια ανοιχτή επιστολή προς την Πολιτεία για τη στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής στην Κύπρο κυκλοφορεί διαδικτυακά σε μορφή διαδικτυακού ψηφίσματος.


Την ανοιχτή επιστολή δημιούργησε η Γεωργία Ντέτσερ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό, η οποία κρούει τον κώδωνα σχετικά με το πλήγμα που δέχεται αυτό το διάστημα η πολιτιστική παραγωγή του τόπου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Όλη η πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας, δημιουργοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, από όλες τις μορφές τέχνης, αλλά και όλοι ο φορείς, διοργανωτές και διαχειριστές πολιτιστικών δράσεων έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση», σημειώνεται στην επιστολή.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19 (παρά την ορθότητα τους) έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει στο κλείσιμο όλων των χώρων πραγματοποίησης καλλιτεχνικών/πολιτιστικών δράσεων (γκαλερί, μουσικές σκηνές, θέατρα κ.ά.), καθώς και στη ματαίωση ή (άγνωστο για πόσο καιρό) αναβολή όλων των παραγωγών και εμφανίσεων, με αποτέλεσμα τη στέρηση οποιουδήποτε εισοδήματος από όλες τις πιο πάνω κατηγορίες. Θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει με ευαισθησία στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αναστολή δραστηριοτήτων των πιο πάνω ομάδων και να αποφασίσει έκτακτα μέτρα στήριξης για τις κατηγορίες όλων των επαγγελμάτων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής υφής. Είναι απαραίτητη η διατήρηση του όποιου προγραμματισμού ή παραγωγής με χρονική επέκταση, καθώς και των θέσεων εργασίας ή συμβάσεων σε πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς, καθώς και η διάσωση των παραγωγών που είτε κατέβηκαν είτε δεν πρόλαβαν να ανέβουν, διασφαλίζοντας έτσι ένα ελάχιστο εισόδημα στους δικαιούχους τους. Η κυβέρνηση, όλες οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να μελετήσουν και να σχεδιάσουν προγράμματα εξασφάλισης της καλλιτεχνικής/πολιτιστικής δημιουργία στον τόπο μας φροντίζοντας έτσι για την επιβίωση των ανθρώπων που την παράγουν και διαχειρίζονται.»

Η κ. Ντέτσερ είχε μιλήσει και στο «Π» τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το πλήγμα που δέχεται ο πολιτισμός αυτή την περίοδο.

«Με αυτήν τη θλιβερή ευκαιρία, βλέπουμε ξανά πόσο εφήμερες, αλλά και ευάλωτες είναι οι παραστατικές τέχνες: θεατρικές και μουσικές παραγωγές που στη μέση της πορείας τους ή ακόμα και πριν καλά-καλά κάνουν πρεμιέρα υποχρεώνονται να μαζέψουν τα φτερά τους. Ας ελπίσουμε ότι η υποχρεωτική αποχή του κοινού από τα πολιτιστικά θα βοηθήσει στη συνειδητοποίηση της σημασίας των τεχνών και του πολιτισμού στην ποιότητα ζωής μας και θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη στήριξή τους από την πολιτεία, αλλά και το κοινό» ανέφερε τότε η κ. Ντέτσερ.

+ Το διαδικτυακό ψήφισμα βρίσκεται σε σύνδεσμο εδώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αριάννα Οικονόμου, Sketching a dance

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ