Dot.on.the.map Industry Days|Τα επιλεγμένα πρότζεκτ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.3.2020

Η πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, Dot.on.the.map Industry Days, μια πρωτοβουλία των καλλιτεχνικών διευθυντών του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2020», διεξάγεται για πρώτη φορά φέτος και μάλιστα διαδικτυακά, λόγω της ευρείας εξάπλωσης του Κορονοϊού στην Κύπρο και διεθνώς. Στη διάρκεια της διαδικτυακής αυτής συνάντησης, παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι από τις χώρες της Μεσογείου θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανάπτυξης και διανομής.


Το Dot.on.the.map Industry Days, διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο. Το όραμα των διοργανωτών και της καλλιτεχνικής επιτροπής είναι αφενός η δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη σύναψη καλλιτεχνικών και οικονομικών συνεργασιών, και, αφετέρου, η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.


Η 1η έκδοση του Dot.on.the.map Industry Days θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως σε διαδικτυακό περιβάλλον το διάστημα 9-11 Απριλίου 2020, σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Eπικεφαλής της διοργάνωσης είναι η σκηνοθέτις Δανάη Στυλιανού.


Μεγάλος ήταν ο αριθμός υποβολών σε αυτή την πρώτη διοργάνωση, από σχεδόν όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Σλοβενία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ελλάδα και άλλες. Η επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει επιλέξει έξι (6) προτάσεις μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και χρηματοδότησης, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε επαγγελματίες από τον διεθνή κινηματογραφικό χώρο. Τα κινηματογραφικά έργα (projects)  που επιλέγηκαν για το 2020 είναι:




  • The First Cypriot Astronaut, Σενάριο - Σκηνοθεσία: Σταύρος Παμπαλλής, Εταιρεία Παραγωγής: IRON BOX FILMS, Χώρα: Kύπρος, Η.Β.

  • Four Days at the Sea, Σενάριο - Σκηνοθεσία:  Ivana Škrabalo, Εταιρεία Παραγωγής: Dinaridi Film, Χώρα: Kροατία

  • Seeking Haven for Mr. Rambo, Σενάριο - Σκηνοθεσία: Khaled Mansour, Εταιρεία Παραγωγής: PATCHWORK PRODUCTIONS, Χώρα: Aίγυπτος

  • Souvenir, Σενάριο: Θάνος Ψυχογιός, Βασιλική Πέτσα, Σκηνοθεσία: Θάνος Ψυχογιός, Εταιρεία Παραγωγής: BAD CROWD, Xώρα: Ελλάδα

  • The Three of Us, Σενάριο - Σκηνοθεσία: Suela Bako, Εταιρεία Παραγωγής: ERAFILM, Χώρα: Αλβανία

  • Visa, Σενάριο - Σκηνοθεσία: Dima AL-Joundi, Εταιρείες Παραγωγής: Cinetelefilms - Crystal Films, Χώρες: Λίβανος - Τυνησία


Οι ειδικοί εκπαιδευτές για τα pitching sessions είναι η Isabelle Fauvel (Initiative Film, Σύμβουλος για θέματα κινηματογραφικής ανάπτυξης, Γαλλία) και η Γιάννα Σαρρή (Επικεφαλής της Αγοράς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα). Τα pitchings θα παρουσιαστούν σε παραγωγούς και εκπροσώπους εταιρειών διανομής και φεστιβάλ κινηματογράφου με σημαντική και έντονη δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική σκηνή. Αναφέρονται ενδεικτικά οι εταιρείες διανομής Wild Bunch (Γαλλία), Alpha Violet (Γαλλία), ΜPM Film (Γαλλία), Pluto Film (Γερμανία), Film Republic (H.B.), Heretic (Eλλάδα), τα φεστιβάλ Karlovy Vary (Tσεχία) και Connecting Cottbus (Γερμανία) και οι εταιρείες παραγωγής Unafilm (Γερμανία), Arizona Productions (Γαλλία), Faliro House (Ελλάδα), Graal Films (Eλλάδα), Geopoly Film (Βουλγαρία), Green Productions (Ισραήλ), La Prod (Μαρόκο), Slingshot Films (Iταλία).


Το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί με την απονομή Βραβείων από τριμελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Γάλλο παραγωγό Guillaume De Seille, και μέλη την Μαροκινή παραγωγό Lamia Chraibi και την υπεύθυνη προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Connecting Cottbus, Martina Bleis, από τη Γερμανία.


Τα βραβεία που θα απονεμηθούν είναι:




  • Βραβείο Networking της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Διανυκτέρευση και δωρεάν διαπίστευση Αγοράς στον παραγωγό ενός πρότζεκτ.

  • Υπηρεσίες Colour correction και DCP Mastering Services αξίας €11,000.00, ευγενική χορηγία της εταιρείας Full Moon Productions (Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις)

  • Βραβείο €1000 σε μετρητά, μια προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου στον/στη σκηνοθέτη του Καλύτερου Πρότζεκτ


Tα βραβεία θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα dot.cyprusfilmdays.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ