Αβέβαια τα «Κύπρια» 2020

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.5.2020

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα πράξουμε», ανέφερε στον «Π» ο Άντης Παρτζίλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια», της μεγαλύτερης πολιτιστικής διοργάνωσης που χρηματοδοτεί η Κυπριακή Δημοκρατία ετησίως.


Το φετινό φεστιβάλ κρίνεται, όπως όλα τα υπόλοιπα, από τις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, γι' αυτό και η πραγματοποίησή του παραμένει αβέβαιη.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέει ο Άντης Παρτζίλης


Η διοργάνωση είθισται να πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο σε κλειστά, κυρίως, θέατρα, με περιορισμένο αριθμό υπαίθριων εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

partziliss
Ο Άντης Παρτζίλης. Φωτογραφία ©Ελένη Παπαδοπούλου
«Όλα ρευστά»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Κύπρια», Άντης Παρτζίλης, μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι από τις 3 Μαρτίου κατέθεσε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ –που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης– τις προτάσεις του για το φετινό φεστιβάλ. Ως γνωστόν, λίγες μέρες αργότερα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο και τα πάντα τέθηκαν σε αναμονή, μέχρι σήμερα.
Μερική ένδειξη για τελικές αποφάσεις, μετά τις 21 Μαΐου

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης για την επιστροφή «στην κανονικότητα», τα κλειστά θέατρα ανοίγουν στις 14 Ιουλίου, ενάμιση μήνα πριν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ «Κύπρια». Ωστόσο, «το κατά πόσο αυτή η ημερομηνία θα ισχύσει, θα εξαρτηθεί από την πορεία των δεδομένων της πανδημίας μέχρι τότε», επισημαίνει ο κ. Παρτζίλης.

Εξάλλου, τα ανοιχτά θέατρα είναι ένας μόνο –και μάλιστα μικρός– συντελεστής για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης διοργάνωσης όπως τα Κύπρια, που φιλοξενούν μεγάλες παραγωγές από το εξωτερικό. «Θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν οι παραγωγές που θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε; Θα είναι ανοιχτά τα αεροδρόμια; Ποιες προϋποθέσεις θα ισχύουν;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Παρτζίλης. Απαντήσεις, προς το παρόν, δεν υπάρχουν. «Η πραγματοποίηση ή όχι του φεστιβάλ δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Είναι θέμα που ξεφεύγει από τα χέρια όλων, και βεβαίως του ίδιου του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού», σχολιάζει ο κ. Παρτζίλης.

Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο κ. Παρτζίλης αναφέρει πως όσο λιγοστεύει ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβρη, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες για ένα πρόγραμμα στο 100% της αρχικής του σύλληψης. Είναι, ωστόσο, πιθανή η πραγματοποίηση μιας διοργάνωσης σε μικρότερη κλίμακα και υπό άλλα δεδομένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 21 Μαΐου, οπότε αίρονται όλοι οι περιορισμοί, θα δοθεί μια ένδειξη για την πιθανή ή όχι πραγματοποίηση των φετινών «Κυπρίων».

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Από την παραγωγή «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κύπρια 2019

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ