Οδηγίες προφύλαξης σε θεατρικές, κιν/γραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.5.2020

Οδηγίες προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στους χώρους όπου διεξάγονται θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές εξέδωσαν την Τετάρτη οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.


Στο πλαίσιο των γενικών μέτρων περιλαμβάνεται υποχρεωτική τοποθέτηση στην είσοδο/έξοδο στο χώρο της παραγωγής αλκοολούχων διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%).

Εάν κατά την είσοδο στο χώρο παραγωγής απαιτείται άνοιγμα της πόρτας με χερούλι, τότε συστήνεται εφαρμογή πλυσίματος των χεριών πριν και μετά την είσοδο στο χώρο με τοποθέτηση διαλυμάτων και από τις δύο πλευρές της πόρτας. Το προσωπικό εργασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζει σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν την είσοδο και έξοδο από τον χώρο παραγωγής. Βάσεις με υγρό απολυμαντικού χεριών συστήνεται να τοποθετούνται στις κτηριακές εγκαταστάσεις, στον χώρο τροφοδοσίας και στον χώρο της πρόβας.

Προληπτικός έλεγχος

Περαιτέρω συστήνεται καθημερινός έλεγχος των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο παραγωγής με ερωτηματολόγιο (screening) που θα αφορά την παρουσία συμπτωμάτων του αναπνευστικού ή/και πυρετό, πρόσφατου ταξιδιού το τελευταίο διάστημα (14 ημερών), και επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα το τελευταίο 14 ήμερο και θερμομέτρηση κατά την είσοδο στο χώρο παραγωγής. Σε περίπτωση πυρετού ή και λοιπών συμπτωμάτων συστήνεται το άτομο να μην εισέρχεται στο χώρο παραγωγής και να έρχεται άμεσα σε επικοινωνία με τον προσωπικό του ιατρό.

Απόσταση δύο μέτρων

Ακολούθως συστήνεται αποφυγή του συνωστισμού κατά το δυνατό εντός του χώρου της παραγωγής με τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων που εργάζονται. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η τήρηση των δύο μέτρων -και εκτός των γυρισμάτων- να γίνεται χρήση μάσκας προσώπου από τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

Η μάσκα προσώπου

Για τη μάσκα προσώπου συστήνεται να είναι μιας χρήσης, να γίνεται αλλαγή επί διαβροχής της με πλύση χεριών πριν τη χρήση και αμέσως μετά την ορθή αφαίρεση της. Συστήνεται η απόρριψη της να γίνεται σε στεγανές πλαστικές σακούλες που θα κλείνονται με προσοχή.

Όλα ξεχωριστά

Οι μακιγιέζ πρέπει να έχουν χωριστό σετ μακιγιάζ για κάθε ηθοποιό. Πρέπει να εξασφαλίσουν ατομικά προϊόντα, όπως μάσκαρα και κραγιόν για κάθε ηθοποιό χωριστά και οφείλουν να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα ατομικά σφουγγαράκια και πινέλα των ηθοποιών μετά από κάθε χρήση. Απαιτείται επίσης να φορούν μάσκες προσώπου λόγω μη εξασφάλισης της απόστασης των δύο μέτρων με σύσταση για ορθή αφαίρεση και αλλαγή τους (με πλύσιμο χεριών πριν την αλλαγή). Ο σταθμός του μακιγιάζ πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση . Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι μακριά το ένα σετ από το άλλο. Ουσιαστικά, τίποτα να μην είναι κοινό.

Συστήνεται καλός και συνεχής αερισμός του χώρου (εάν υπάρχει παράθυρο να παραμένει ανοιχτό).
Απαραίτητη η χρήση μάσκας από τις κομμώτριες/κομμωτές εφόσον δεν τηρούνται τα δύο μέτρα και επίσης αν είναι δυνατό να μην υπάρχουν κοινά είδη κομμωτηρίου.

Στο βεστιάριο, πριν και μετά το ντύσιμο, τόσο ο ηθοποιός όσο και ο ενδυματολόγος πρέπει να πλένουν και να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Για τα ρούχα μετά τη χρήση πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος τοποθέτησης και πλυσίματος των ρούχων. Συστήνεται κατά το δυνατό και εφόσον είναι και εφικτό καθημερινός καθαρισμός των ρούχων.

Στην πρόβα, οι απαραίτητοι

Κατά την πρόβα μόνο ηθοποιοί, σκηνοθέτης και το απολύτως απαραίτητο προσωπικό να βρίσκεται στο χώρο και όπου είναι δυνατόν, η πρόβα να γίνεται με ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα για συνεχή εξαερισμό. Με την ολοκλήρωση της πρόβας, ο χώρος να εκκενώνεται, να εξαερίζεται και να καθαρίζεται.

Εάν στην πρόβα απαιτείται η σωματική επαφή - οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι υποχρεωμένοι να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν και μετά την πρόβα. Καλό είναι να αποφεύγονται οι σκηνές όπου ο ηθοποιός πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπο άλλου ηθοποιού ή οι σκηνές που συμπεριλαμβάνουν άμεση παρατεταμένη επαφή μεταξύ των ηθοποιών.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι συντελεστές θα έχουν αρκετό χώρο όταν κάνουν διάλειμμα για να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις των δύο μέτρων. Εάν ο χώρος διαλείμματος είναι μικρός (ή σε κλειστό χώρο), θα πρέπει οι συντελεστές να κάνουν το διάλειμμά τους εκ περιτροπής. Ο χώρος διαλείμματος του προσωπικού είναι καλό, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, να είναι εξωτερικός. Συνιστάται να δοθεί προτεραιότητα στις ατομικές καρέκλες έναντι των τυπικών πάγκων.

Απόσταση δύο μέτρων στο καμαρίνι

Βασικά μέλη μιας παραγωγής, πχ. σκηνοθέτες, ηθοποιοί και άλλες ειδικότητες που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν θα πρέπει να διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους (π.χ. θα πρέπει να έχουν το δικό τους καμαρίνι, ξεχωριστό χώρο μακιγιάζ, χώρο εστίασης κλπ.) με απόσταση δύο μέτρων στα καμαρίνια.

Συστήνεται επίσης καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά και εφόσον υπάρχουν παράθυρα να γίνεται συνεχής αερισμός του χώρου και καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).

Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης, μάσκα και στολή εργασίας η οποία να καθαρίζεται καθημερινά. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνεται προσπάθεια καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίηση τους. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Συστήνεται να υπάρχει ειδικός χώρος όπου, εάν ένα άτομο εμφανίσει κατά τη διάρκεια εργασίας συμπτώματα, να απομονώνεται άμεσα από το λοιπό προσωπικό, να καλείται το 1420 και να έρχεται σε επικοινωνία με τον προσωπικό του ιατρό.

Συστήνεται να γίνει έναρξη εργασίας με ευέλικτο κατά το δυνατό ωράριο και εάν είναι εφικτό με εναλλασσόμενες βάρδιες ώστε να επιτυγχάνεται επαρκώς η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων. Να οργανωθεί ο χρόνος εργασιών στην πρόβα - ώστε να δουλεύουν εκ περιτροπής όσοι χρειάζονται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Για παράδειγμα να τελειώσει ο τεχνικός και μετά να εισέλθει το άτομο για το φροντιστήριο.

Συστήνεται η αποφυγή έναρξης στην αρχική φάση εργασίας των ευπαθών ομάδων όπως και αυτές ορίστηκαν με βάση τα αναθεωρημένα κριτήρια του Υπουργείου Υγείας.

Οι ακροάσεις

Συστήνεται οι ακροάσεις να γίνονται κατά το δυνατό μέσω τηλεδιάσκεψης ή βίντεο και τονίζεται ότι η παραγωγή είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους εργαζόμενους τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

ΕΙΚΟΝΑ: HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES via Vanity Fair

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ