Fill the Museum with your Voice

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.5.2020

"Και τώρα πια ήρθ’ η στιγμή / Θεά Αφροδίτη, να μιλήσουμε / Σαν ίσος προς ίσον. Θέλω να πω / Σαν άγαλμα προς άγαλμα" - Κική Δημουλά /Ορισμοί Επί τα Ίχνη /1963


H 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Η θεματολογία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι εναρμονισμένη με τη βασική αρχή του ICOM, δηλαδή ότι τα μουσεία πρέπει να είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ενίσχυση της μάθησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων. Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με τίτλο Μουσεία για την Ισότητα, Πολυμορφία και Κοινωνική Συνοχή, έχει ως κεντρικό άξονα το ρόλο των μουσείων ως σημεία σύνδεσης των ανθρώπων.

Τα τελευταία χρόνια το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου γιορτάζει με λαμπρότητα, κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, μια από τις πιο σημαντικές γιορτές γι’ αυτό: τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Oι εορτασμοί συμπεριλάμβαναν ειδικά φτιαγμένες, με έμπνευση τα Μουσεία του Πολιτιστικού, μουσικές ή μουσικοθεατρικές παραστάσεις από Κύπριους δημιουργούς, και τιμήθηκαν με την αθρόα συμμετοχή του κοινού.  Φέτος τα Μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού, όπως τα Μουσεία και οι εκθέσεις σε όλο τον κόσμο παραμένουν κλειστά.  Και, εκ των πραγμάτων, η Ημέρα Μουσείων 2020 σε όλο τον κόσμο θα είναι βουβή.  Πώς θα μπορούσαμε όμως να γιορτάσουμε την αγάπη μας για τα Μουσεία και την ιδέα πίσω από το Μουσείο, όχι μόνο το δικό μας αλλά το κάθε Μουσείο, στη σιωπή;  Ήταν αδύνατο.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ, σε μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες λόγω της πανδημίας με τα μουσεία ανά το παγκόσμιο κλειστά, σας προσκαλούν να λάβετε μέρος στη διαδικτυακή δράση «Fill the Museum with your Voice», που θα αρχίσει στις 18 και διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου 2020.

Γράψτε το δικό σας ποίημα ή πεζό κείμενο για ένα από τα αντικείμενα του Μουσείου μας  και στείλε μας το μέχρι τις 28 Μαΐου. Τα έργα σας θα παραλαμβάνονται, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, στο info@cultural.bankofcyprus.com,  ή με μήνυμα στη σελίδα του Πολιτιστικού στο Facebook.

Eπισκεφθείτε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (προς το παρόν διαδικτυακά  - https://www.boccf.org/museums-and-collections/ ), περιηγηθείτε στα μουσεία και τις περιοδικές εκθέσεις, δείτε τα έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους του. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου διαφυλάσσει πέντε Κυπρολογικές συλλογές και διαχειρίζεται δυο μουσεία, που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη: το Μουσείο Κυπριακής Νομισματοκοπίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Γεωργίου και Νεφέλης Τσιάπρα Πιερίδη (δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη).

Επιλέξτε ένα αντικείμενο, μια χρονική περίοδο, έναν χάρτη, ή οτιδήποτε σας εμπνεύσει και γράψτε ένα ποίημα (όχι μεγαλύτερο από 40 στίχους) ή ένα κείμενο (μέχρι 400 λέξεις). 

Σε μια χρονιά στην οποία, με τρόπο περίεργο, γίναμε και εμείς αγάλματα, εγκλωβισμένα στις δικές μας προθήκες, νιώθουμε περισσότερο από άλλες χρονιές την ανάγκη για συλλογικές φωνές, για επικοινωνία, για ανταλλαγή συναισθημάτων.  Φέτος περισσότερο από ποτέ, η φωνή μας μπορεί και πρέπει να ζωντανέψει τα άδεια Μουσεία μας.  Γιατί τα Μουσεία μπορούν να σπάσουν και την πιο εκκωφαντική σιωπή με τις αιώνιες, διαπεραστικά αληθινές και ανθρώπινες ιστορίες τους.  Χωρίς ποτέ να προκαλέσουν αχρείαστη βαβούρα. Χωρίς «fake news».  Και μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια πολλά απλά αλλά ταυτόχρονα βασικά πράγματα: τα Μουσεία παρουσιάζουν την ανθρώπινη φύση μας και την κοινή μας Μοίρα με τρόπο λιτό και ουσιαστικό, εξού και ο θεραπευτικός, ανακουφιστικός ρόλος τους.  Φέτος, ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή της Κικής Δημουλά (αιωνία της η μνήμη) και ας μιλήσουμε επιτέλους σαν ίσος προς ίσον με τα αγάλματά μας και τους προγόνους μας πολλών αιώνων.  Σαν άγαλμα προς άγαλμα. Ή σαν πηλός προς πηλόν.  

Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Πολιτιστικός Οργανισμός ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ 

+Για περισσότερες πληροφορίες στο 22128175.



   

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ