101 αρχαιοκάπηλοι ανά τον κόσμο και 19.000 ευρήματα στα χέρια της Ιντερπόλ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.5.2020

Περισσότερα από 19.000 έργα τέχνης και ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, που είχαν πέσει σε χέρια αρχαιοκάπηλων, κατέσχεσαν οι αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου, σε μία συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 101 άτομα.


Στόχος των αστυνομικών αρχών, της Interpol, της Europol και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων ήταν τα οργανωμένα δίκτυα αρχαιοκάπηλων, που κλέβουν από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκμεταλλεύονται το χάος σε χώρες που είναι θέατρο πολεμικών συγκρούσεων. Οι συλλήψεις έγιναν το φθινόπωρο και τώρα έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες, όπως αναφέρει η Guardian.



1024 (3)




Αστυνομικοί στην Ισπανία κατέσχεσαν μία χρυσή προκολομβιανή μάσκα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, μαζί με άλλα χρυσά αγαλματίδια και κοσμήματα, που είχαν κλαπεί από την Κολομβία. Παράλληλη επιχείρηση έγινε στην Κολομβία, όπου οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 242 προκολομβιανά αντικείμενα, η μεγαλύτερη λεία στην ιστορία της χώρας. Επίσης, στην Ισπανία κατασχέθηκαν ρωμαϊκές κολόνες, μία μετόπη και ένα λιοντάρι της ρωμαϊκής εποχής. Στην Αργεντινή η λεία των αρχών ήταν 2.500 αρχαία νομίσματα, στη Λετονία 1.375 νομίσματα και στην Καμπούλ 971 αντικείμενα, που προορίζονταν για την Κωνσταντινούπολη.



1024 (2)




Στη διάρκεια της επιχείρησης σε άλλες χώρες, κατασχέθηκαν επίσης απολιθώματα, πίνακες ζωγραφικής, αμφορείς και όπλα-κειμήλια.

Πολλά από τα αντικείμενα εντοπίστηκαν online. Σε μία εβδομάδα, ιταλοί καραμπινιέροι βρήκαν πληροφορίες στο Ιντερνετ, οι οποίες τους οδήγησαν στην κατάσχεση 8.670 αντικειμένων που ήταν προς πώληση.

1024 (1)
1024


«Η επιχείρηση κατέδειξε το εύρος του ξεπλύματος χρήματος που γίνεται μέσω της αρχαιοκαπηλίας και της πώλησης κλεμμένων αντικειμένων. Ολες οι χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά είναι στόχοι», είπε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπλέκονται τα ίδια δίκτυα γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα», είπε η Καθρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol.



Πηγή: Protagon.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ