Η Νίκη Μαραγκού θα διδάσκεται στο Cambridge

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.5.2020

Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ θα διδάσκεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η Νίκη Μαραγκού [1948 - 2013].


Η εργογραφία της Κύπριας ποιήτρια και συγγραφέα που έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα στην Αίγυπτο το 2013, θα περιλαμβάνεται στη διδακτική ύλη του μαθήματος "Εισαγωγή στη νέα ελληνική γλώσσα και πολιτισμό" του Κέιμπριτζ, δίπλα σε κορυφαίους λογοτέχνες όπως ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης και ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Την είδηση ανακοίνωσε το The Niki Marangou Project at King’s College London, μια πρωτοβουλία του Κωσταντή Καντούνα που αφορά στο έργο της σπουδαίας συγγραφέα και ζωγράφου.

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη και δεσμευόμαστε να εργαστούμε στενά με το Τμήμα Νέων και Μεσαιωνικών Γλωσσών και Γλωσσολογίας για την προώθηση του έργου της Νίκης Μαραγκού", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η Νίκη Μαραγκού γεννήθηκε σαν σήμερα, 23 Μαΐου το 1948 στην Αμμόχωστο. Εξέδωσε βιβλία ποίησης, πεζογραφίας και βιβλία για παιδιά. Υπήρξε βραβευμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Το 1998 απέσπασε το βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και το 2006 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της DIVAN. Το 2004 το ποιήμά της «Τριαντάφυλλα» επιλέγηκε για να αναρτηθεί στις αίθουσες αναμονής νοσοκομείων της Αγγλίας.

Το 2007 το βιβλίο της «Ο δαίμων της πορνείας» επιλέγηκε από το περιοδικό Διαβάζω σαν ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία με διηγήματα της χρονιάς για την Ελλάδα. Στίχοι της έχουν συμπεριληφθεί στο “European constitution in verse” of the Brussels Poetry Collective (2009) και στον φηφιακό δίσκο «Nachrichten von der Poesie» (Random House) που επιμελήθηκε ο Joachim Sartorius.


Ως ζωγράφος, παρουσίασε επτά ατoμικές εκθέσεις ζωγραφικής και έλαβε μέρoς στις Μπιεvάλε Χαρακτικής Λoυμπλιάvας τo 1993 και Καΐρoυ τo 1996.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ