18 συγγραφείς από Κύπρο-Ελλάδα σε ιταλοελληνική έκδοση με ιστορίες για σειρήνες και γοργόνες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.8.2020

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία από τις εκδόσεις VITA ACTIVA, το δίγλωσσο βιβλίο (ιταλικά, ελληνικά) «Ιστορίες με Σειρήνες και Γοργόνες» ("Storie di Sirene e Gorgoni").


Όπως αναφέρει δελτίου Τύπου του εκδοτικού οίκου, δεκαοκτώ συγγραφείς από την Ελλάδα και την Κύπρο έγραψαν δώδεκα διηγήματα και έξι ποιήματα, που έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και όλα τα κείμενα παρουσιάζονται και στις δύο γλώσσες, την Ιταλική και την Ελληνική.

Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί με αυθεντικές εικόνες, οι οποίες δεν ελκύουν απλά τους αναγνώστες, αλλά διευρύνουν και συμπληρώνουν το νόημα των κειμένων.

«Με σκοπό την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ιταλία και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, έχουμε προτείνει ως ερέθισμα το θέμα του αρχαίου ελληνικού μύθου που αφορά τις σειρήνες και τις γοργόνες, θαλάσσια πλάσματα, που μετατρέπονται σε διάφορες γυναικείες μορφές, αινιγματικές παρουσίες, που αγγίζουν την αρχαία ελληνική μυθοπλασία», αναφέρει η ανακοίνωση. Με το βιβλίο «Ιστορίες με Σειρήνες και Γοργόνες» προσπαθούμε να συμμετέχουμε από κοινού στην ανάπτυξη των πνευματικών, διαλεκτικών ικανοτήτων των παιδιών και των νέων ανθρώπων, στη δόμηση της ελεύθερης ζωής.Δώδεκα από τους δεκαοκτώ συγγραφείς έγραψαν διηγήματα και έξι έγραψαν ποιήματα. Η μετάφραση και η πλήρης μετα–επιμέλεια των μεταφράσεων, επίσης ο πρόλογος και όλο το βιβλίο μέχρι την έκδοσή του, όπως και οι εισαγωγικές δίγλωσσες σελίδες έχουν συγγραφεί από την Αλεξάνδρα Ζαμπά.

Το εικονογραφικό υλικό του βιβλίου είναι αυθεντικό και ανήκει στην εικονογράφο Paola Pezzotta (Brescia, Italia).Τα κείμενα είναι σε αλφαβητική σειρά, με βάση το επώνυμο των συγγραφέων, Ελλήνων και Κυπρίων, κατά το λατινικό αλφάβητο.

Δεκαοκτώ συγγραφείς ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας γράφουν για τέρατα φοβερά μα ταυτόχρονα συναρπαστικά. Πλάσματα υβριδικά, της φαντασίας γέννημα, τα οποία από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα εμπνέουν συγγραφείς, καλλιτέχνες, ψυχιάτρους και αναγνώστες μικρούς και μεγάλους, σημειώνεται.

Επανεξετάζεται επίσης ο ελληνικός μύθος σχετικά με τις σειρήνες και τις γοργόνες «με στόχο την επαναστατική ανάπτυξη της συνείδησής». Στα κείμενά τους, οι συγγραφείς κεντρίζουν το θέμα της διέλευσης – τον μεταιχμιακό τόπο ανάμεσα στην παιδικότητα και στην ενηλικίωση – από τα μαγματικά εδάφη της ψυχής και των σκοτεινών παρορμήσεων της παιδικής προς την εφηβική ηλικία. «Περάσματα πλήρη μαγευτικών σειρήνων και γοργόνων».

Τα κείμενα παρουσιάζουν αινιγματικές γυναικείες φιγούρες, έτοιμες να βουτήξουν και να τραβήξουν μαζί τους σε άγνωστα βάθη ό,τι ανθρώπινο, αλλά και να το σώσουν. Αποκαλύπτουν έναν κόσμο που εξωτερικεύεται και συνδέει το ασυνείδητο με τον λόγο, τον μύθο με το επίκαιρο και το καθημερινό, με εκπληκτικό, συχνά αστείο τρόπο, όπου εντοπίζεται ο φανταστικός κόσμος των σημερινών παιδιών και εφήβων, χάρη και στις εικόνες που συνοδεύουν το βιβλίο.

Στο βιβλίο γράφουν:

1. ΚΟΥΛΑ ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ / KOULA ADALOGLOU
2. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ / KYRIAKOS CHARALAMBIDES
3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ / YIORGOS CHRISTODOULIDES
4. ΠΟΛΥ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ / POLY HATJIMANOLAKI
5. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΪΤΑΤΖΗ-ΧΟΥΛΙΟΥΜΗ / DESPOINA KAITATZI-CHOULIOUMI
6. ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΩΝΙΔΟΥ / MARIA KANTONIDOU
7. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΚΟΚΚΙΝΟΣ / ANDREAS KARAKOKKINOS
8. ΦΡΟΣΟΥΛΑ ΚΟΛΟΣΙΑΤΟΥ / FROSOULA KOLOSIATOU
9. ΕΛΣΑ ΚΟΡΝΕΤΗ / ELSA KORNETI
10. ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΓΙOΥΜΤΖΗ / MARIA KOUGIOUMTZI
11. ΠΑΜΠΟΣ ΚΟΥΖΑΛΗΣ / PAMBOS KOUZALIS
12. ΧΛΟΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ / CHLOE KOUTSOUMPELI
13. ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ / MARIA LOUCA
14. ΕΥΤΥΧΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΟΥΚΙΔΟΥ / EFTYCHIA- ALEXANDRA LOUKIDOU
15. ΜΥΡΙΑΝΘΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ-ΠΑΠΑΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ / MYRIANTHI PANAΥIOTOU - PAPAONISIFOROU
16. ΚΙΚΑ ΠΟΥΛΧΕΡΙΟΥ/ KIKA POULCHERIOU
17. ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ / EMILIOS SOLOMOU
18. ΕΛΕΝΑ ΤΟΥΜΑΖΗ ΡEMΠEΛINA / ELENA TOUMAZI REBELINA

Τίτλοι διηγημάτων:

1. Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ (Κούλα Αδαλόγλου)
2. Η ΓΡΙΑ ΓΟΡΓΟΝΑ (Κυριάκος Χαραλαμπίδης)
3. Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΑΠΤΕΡΑ (Πόλυ Χατζημανωλάκη)
4. Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΥΛΑΡΙ (Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη)
5. ΟΙ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ (Μαρία Καντωνίδου)
6. Η ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΓΟΡΓΟΝΑ (Φροσούλα Κολοσιάτου)
7. Η ΑΗΔΟΝΟΛΑΛΗ ΣΕΙΡΗΝΑ (Έλσα Κορνέτη)
8. Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΤΑΤΟΥΑΖ (Μαρία Κουγιουμτζή)
9. Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΠΑΡΑΜΑΝΑ (Πάμπος Κουζάλης)
10. ΓΟΡΓΟΝΑ ΣΩΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ (Μαρία Λουκά)
11. Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕ ΤΗN ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΡΔΕΛΑ (Κίκα Πουλχερίου)
12. Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΟΥ WATERHOUSE (Αιμίλιος Σολωμού)

Τίτλοι ποιημάτων:

1. ΟΝΕΙΡΟ ΜΕ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΟΡΓΟΝΕΣ (Γιώργος Χριστοδουλίδης)
2. ΣΤΟN ΜΙΚΡΟ ΟΔΥΣΣΕΑ (Ανδρέας Καρακόκκινος)
3. Η ΚΑΛΛΙΦΩΝΗ ΣΕΙΡΗΝΑ (Χλόη Κουτσουμπέλη)
4. ΓΟΡΓΟΝΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου)
5. ΜΙΑ ΚΟΥΡΕΛΟΥ ΓΟΡΓΟΝΑ (Μυριάνθη Παναγιώτου-Παπαονησιφόρου)
6. YΒΡΙΔΙΚΗ ΓΥΝΗ (Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα)

Ο Ιταλικός Εκδοτικός Οίκος VITA ACTIVA Editoria ιδρύθηκε το 2014 από πέντε γυναίκες και στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους και άλλες σαν εξειδικευμένο προσωπικό. Η διευθύντρια του οίκου Gabriella Musetti και η Αλεξάνδρα Ζαμπά, κυπριακής καταγωγής (διευθύντρια του τμήματος “Διεθνής παιδική και νεανική λογοτεχνία”), όπως και οι υπεύθυνες των άλλων τμημάτων, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και αμισθί.

Από αυτό τον κανόνα ξεφεύγουν οι τεχνικοί, ο γραφίστας, το τυπογραφείο και άλλα τμήματα. H εργασία είναι αδελφικά συντονισμένη, με προθυμία, αλληλεγγύη και επαγγελματισμό, διότι όλες έχουν μακράν πείρα στον εκδοτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ελεύθερα η επιλογή των τίτλων και των συγγραφέων, ανδρών και γυναικών. Οι συγγραφείς δεν συνεισφέρουν οικονομικά για την έκδοση των βιβλίων τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΓΧΡ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ