ΕΚΑΤΕ: Αναφορικά με τις εξελίξεις για τον καθηγητή Γιώργο Γαβριήλ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.9.2020

Την υποστήριξη του εκφράζει το ΕΚΑΤΕ προς τον καλλιτέχνη Γιώργο Γαβριήλ.


Απαράδεκτη η στάση της πολιτείας όσον αφορά την Ελευθερία της έκφρασης! Είναι λυπηρό σε μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα να παρατηρούνται τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Για ποιο λόγο κατηγορείται ο καλλιτέχνης Γιώργος Γαβριήλ από το Υπουργείο; Ένας εργατικός εκπαιδευτικός που τον χαρακτηρίζουν το ήθος και ευγένεια; Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε πολύ από το χρόνο του δουλεύοντας με όραμα από την θέση του επιθεωρητή Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση καταφέρνοντας έτσι την αναβάθμιση του κλάδου στα δημόσια σχολεία. Θεσμοποίησε τους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, προώθησε μεγάλες εικαστικές δράσεις στην εκπαίδευση και στήριξε κάθε εκπαιδευτικό που χρειαζόταν την βοήθειά του. Προς τι λοιπόν η εκδίωξη του από την θέση του;

Το εικαστικό του έργο, με το ύφος και την παράδοση της πολιτικοποιημένης τέχνης, συνυπάρχει ανεξάρτητο και παράλληλο με το εκπαιδευτικό. Ο Γιώργος Γαβριήλ είναι ένας άνθρωπος υπεύθυνος που γνωρίζει τόσο τις υποχρεώσεις του όσο και τα δικαιώματά του. Πολλές φορές η τέχνη προκαλεί και προβληματίζει. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους ρόλους της. Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά και δεν θα είναι ούτε και η τελευταία.

Δυστυχώς η αντίδραση του ΥΠΑΝ στο έργο του καλλιτέχνη φέρνει στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά το συντηρητικό πρόσωπο του συστήματος. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητο στοιχείο στην τέχνη. Είναι άκρως ανησυχητικό να φιμώσουμε και να λογοκρίνουμε την τέχνη. Ας αποφασίσει λοιπόν το Υπουργείο μας αν θέλει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ελεύθερης σκέψης ή θα ακολουθήσει την κουλτούρα ενός θεοκρατικού συστήματος .

Το ΕΚΑΤΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του εκπαιδευτικού / καλλιτέχνη αφού σε όλη του την επαγγελματική πορεία δεν έδειξε τίποτα άλλο παρά σεβασμό προς των συνάνθρωπο του. Η ελευθερία της έκφρασης είναι αναμφισβήτητο δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου.

Κατίνα Κώστα
Πρόεδρος Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ