Στο παγκόσμιο επίκεντρο του Πολιτισμού για μια εβδομάδα η Κύπρος μέσω της έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.11.2020

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, άρχισε χθες 02/11, υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Euromed 2020», που φιλοξενεί η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, το Εργαστήρι Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, θέτοντας τη χώρα μας στο επίκεντρο του Πολιτισμού για μια εβδομάδα.


Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρει πως το Διεθνές Συνέδριο αποτελεί την πρώτη από τις δυο διεθνείς εμβέλειας εκδηλώσεις που η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ οργανώνει, για να τιμήσει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ,
την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, το ICOMOS, την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ "Europeana" και με επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας.

Θα ακολουθήσει, στις 6 Νοεμβρίου, διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Διάσωση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιώτικη περιοχή του Αιγίου και της Κύπρου», στην οποίαν θα φιλοξενηθούν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπρόσωποι συνδέσμων και οργανισμών. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η εξέλιξη του έργου στην ψηφιοποίηση των μνημείων της Κύπρου (κάστρα Λάρνακας, Λεμεσού, Κολοσσίου και Πάφου και οι πύργοι Αλαμινού, Περβολιών, Πύλας και Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας) και της περιοχής του Αιγαίου (μέρος της οχύρωσης της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου - τάφρος, πύλες, προμαχώνες, καθώς και το κάστρο της Χάλκης) εξασφαλίζοντας την ενίσχυση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως σημειώνεται, «για μια εβδομάδα εικόνες της Κύπρου θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, κάνοντας γνωστή την τεράστια ιστορία ενός μαγευτικού προορισμού, όπως είναι το νησί της Αφροδίτης, με τη μοναδική ιστορία, τον θαυμάσιο πολιτισμό και τους φιλόξενους κατοίκους, που αποτελούν πλέον ένα διακριτό και σημαντικό κομμάτι της πολιτισμένης Ευρώπης, συνδιαμορφώνοντας το μέλλον μιας δίκαιης και δυνατής Ευρώπης».

Η Κύπρος, καταλήγει η ανακοίνωση, πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά και η καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού θα χτυπήσει δυνατά στο νησί, μεταφέροντας γνώσεις, εμπειρίες, προτάσεις για τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα δημιουργηθούν παγκόσμιες συνεργασίες μεταξύ φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ