Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς η Αμμόχωστος, λέει το ΣΑΕ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.11.2020

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η Αμμόχωστος και κάθε ασύντακτη, άτακτη και πειρατική παρέμβαση, εκτός της παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι βάναυσα καταστροφική για την παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, αναφέρει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης.


Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο αναφέρεται στις επιστημονικές μελέτες του σύμφωνα με τις οποίες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αμμόχωστος είναι μνημείο παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Ολόκληρο το συγκρότημα της περίκλειστης πόλης είναι μοναδική, παγκόσμια παγωμένη, εικόνα της περιόδου 1900 – 1970», προστίθεται.

Τα Βαρώσια, αναφέρεται, «είναι παγωμένο αποτέλεσμα πολεοδομικών γνώσεων 1950 – 1960». «Είναι εν δυνάμει ένα μοναδικό και πανάκριβο «εργαστήριο» έρευνας συμπεριφοράς οικοδομικών υλικών εκτεθειμένων στη φύση και στη θαλάσσια ατμόσφαιρα χωρίς συντήρηση», προστίθεται, μεταξύ άλλων.

«Το ΣΑΕ πιστεύει ότι κάθε ασύντακτη, άτακτη και πειρατική παρέμβαση, εκτός της παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι βάναυσα καταστροφική για την παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά», καταλήγει.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ