Το άνοιγμα των σινεμά έμεινε στο... σενάριο

Μιχάλης Σταύρου Δημοσιεύθηκε 12.2.2021
Cinema in quarantine. Coronavirus pandemic safety rules, social distance during movie watching. Men, women in protective face mask sitting in a rows of auditorium. Leisure time, youth culture concept.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σινεμά και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς των ιδιοκτητών των κινηματογραφικών αιθουσών να ανοίξουν, θεωρώντας δώρον άδωρον την απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία τους, η οποία προνοεί 50 άτομα σε κάθε αίθουσα. Βασικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες είναι το γεγονός πως δεν τους επιτρέπονται οι παραστάσεις των 20.00 και των 22.00, οι οποίες θεωρούνται οι εμπορικότερες, αφού το 85% των εσόδων τους προέρχεται από την προσέλευση του κοινού στις δύο αυτές παραστάσεις, γι' αυτό και πιστεύουν πως θα ήταν περισσότερα τα έξοδα από τα έσοδά τους.


Μάλιστα, όπως ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών Μάριος Ηροδότου, ακόμη και αν άνοιγαν τα σινεμά για τις απογευματινές ώρες, καμία εταιρεία διανομής δεν θα ήθελε να δει τις ταινίες της να προβάλλονται σε απογευματινή παράσταση. Πάντως, τα σινεμά επηρεάζονται και από τα μέτρα στην Ελλάδα, αφού οι παραγωγοί / διανομείς προμηθεύουν ταινίες και στην Κύπρο και δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα σινεμά πριν τον Μάιο στην Ελλάδα, συνεπώς ακόμη και να ήθελαν να ανοίξουν οι κινηματογράφοι δεν θα υπήρχε μεγάλο στοκ ταινιών πρώτης προβολής, ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του συνδέσμου με τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, ωστόσο, παρά το γεγονός πως κατανόησε το πρόβλημά του, το σινεμά δεν εντάσσεται στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στο... Υπουργείο Οικονομικών. Ο πρόεδρος του συνδέσμου θα ετοιμάσει επιστολές προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, περιμένοντας λύσεις σε ένα πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία.

Μόνο 15 μέρες!

Από τον περασμένο Μάρτιο που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας οι κινηματογράφοι στην Κύπρο άνοιξαν μέχρι στιγμής για 15 μόλις ημέρες. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες είχαν διαφωνήσει και όταν τους είχε επιτραπεί τον Ιούλιο να ανοίξουν τις αίθουσες, θεωρώντας πάλι δώρον άδωρον τους περιορισμούς και ισχυρίστηκαν πως θα είχαν μεγαλύτερη ζημιά με το κόστος λειτουργίας του σινεμά με τα περιοριστικά μέτρα από το άνοιγμά τους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Π» ο κ. Ηροδότου, είχε ετοιμαστεί από πλευράς του συνδέσμου ακόμη και αρχιτεκτονικό σχέδιο για τον τρόπο που θα λειτουργούσαν οι αίθουσες. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως έγινε και συνάντηση με επιδημιολόγο και είχαν σταλεί και επιστολές στα αρμόδια υπουργεία, δεν είχαν επιτραπεί οι βραδινές παραστάσεις. Έτσι, τα σινεμά άνοιξαν μόλις 15 μέρες τον Σεπτέμβριο. «Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά και μάλιστα είχαμε κάνει και πρόσφατα επενδύσεις», αναφέρει ο κ. Ηροδότου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του σινεμά στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης εξαγγέλλονται μέτρα στήριξης, θεωρώντας τη λειτουργία των σινεμά βασικό κομμάτι του πολιτισμού, κάτι που δεν συμβαίνει στην Κύπρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ