O Banksy δωρίζει 16,8 εκατομμύρια λίρες στο αγγλικό EΣΥ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.4.2021

Η προσφορά του Banksy στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανέρχεται σε 16,8 εκατομμύρια λίρες σύμφωνα με το Christie’s που έκανε μια δημοπρασία πριν λίγες εβδομάδες, τα έσοδα της οποίας πηγαίνουν κατευθείαν στο βρετανικό ΕΣΥ.


Ο καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα Banksy και κρατά την πραγματική του ταυτότητα του μυστική είναι από τους πιο ανατρεπτικούς όσον αφορά στον τρόπο που επικοινωνεί και εμπορεύεται τη ζωγραφική του, με τα περισσότερα έργα του να γίνονται ανάρπαστα και να πωλούνται σε υπέρογκα ποσά στις δημοπρασίες. Το συγκεκριμένο έργο με τίτλο "Gamechanger" έφτασε στο Christie’s μέσω του νοσοκομείου του Southampton, όπου ο καλλιτέχνης το άφησε το Μάιο του 2020, όταν ο COVID-19 θέριζε ζωές στη Βρετανία και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζονταν σε καθημερινή βάση. Μαζί με τον πίνακα, ο καλλιτέχνης άφησε τότε ένα σημείωμα με το οποίο ευχαριστούσε τους εργαζόμενους της υγείας και διατύπωνε την ευχή ο πίνακας, αν και ασπρόμαυρος, να φωτίσει λίγο τη ζωή τους και αυτή των ασθενών.

Ο συγκεκριμένος πίνακας που άγγιξε τιμή-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, πολύ πάνω από την τιμή εκτίμησης, αποτελεί «μεγαλειώδη χειρονομία » και «ιστορική στιγμή», σύμφωνα με την Jussi Pylkkänen του Christie’s. Μπορεί να είναι μια ιστορική στιγμή για τον γνωστό οίκο δημοπρασιών, αλλά αποτελεί ακόμα μια στιγμή που ο καλλιτέχνης επιδεικνύει ευαισθησία και ανεπτυγμένα κοινωνικά αντανακλαστικά, προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον έναντι το ατομικού.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ