Πέθανε η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.5.2021

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη (Olympia Dukakis), η οποία είχε κερδίσει βραβείο Όσκαρ το 1987.


Γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης στις 20 Ιουνίου του 1931, από την Αλεξάνδρα και τον Κωνσταντίνο Δουκάκη, μετανάστες από την Ελλάδα. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο και τη μεγάλη οθόνη. Εκεί έμελλε να γνωρίσει και τον άνδρα που έγινε ο σύντροφος της ζωής της, τον ηθοποιό Λούις Ζόριτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018.




Το ζευγάρι μετακόμισε στο Νιου Τζέρσι λίγα χρόνια αργότερα, με σκοπό να αποκτήσει οικογένεια. Εκεί η Ολυμπία Δουκάκη μεγάλωσε τα τρία της παιδιά, την Χριστίνα, τον Πίτερ και τον Στεφάν.

Η καριέρα της περιλαμβάνει δεκάδες ρόλους στην off-Broadway σκηνή. Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

Μακρά από τα φώτα της δημοσιότητας όμως, η Ολυμπία Δουκάκη ήταν μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, υποστηρίζοντας με θέρμη τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων.

Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστόνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Λίλιθ. Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (Moonstruck).

Βρέθηκε στην Κύπρο το 2012 για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής ΘΟΚ “Μαμά πού πας;” η οποία δεν ευοδώθηκε τελικά λόγω ενός ατυχήματος της παραλίγο συμπρωταγωνίστριάς της Μιμής Ντενίση.Παρουσίασε όμως τον μονόλογο Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν που ανέβηκε με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Μίλησε τότε για τη ζωή και το έργο της σε συνέντευξη της στο Παράθυρο.


Το 2019 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα της από τον Κύπριο σκηνοθέτη Χάρη Μαυρομιχάλη στο οποίο η Ολυμπία εμφανίζεται σε ένα ταξίδι πίσω στην Ελλάδα και στα χωριά καταγωγής των γονιών της. Η σχέση της με την Ελλάδα και την κοινότητα στις ΗΠΑ υπήρξε στενή, καθώς υπήρξε μέλος του ελληνοαμερικανικού ιδρύματος με έδρα τη Νέα Υόρκη.




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ