Φεστιβάλ ΞΑΡΚΗΣ 2021: Ανοιχτή πρόσκληση για καλλιτέχνες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.8.2021

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2021 θα πραγματοποιηθεί σε χωριό της Κύπρου που θα ανακοινωθεί σύντομα, από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών από τις 10 εώς τις 14 Οκτωβρίου.


Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών φιλοξενίας, μια ομάδα επιλεγμένων καλλιτεχνών καλείται να συνεργαστεί με την ομάδα του Ξαρκής και με την τοπική κοινότητα, για να προετοιμάσει έργα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου του τριήμερου Φεστιβάλ.

Η θεματική για το φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και το Φεστιβάλ Ξαρκής είναι η «Επιστροφή στις ρίζες: περιβάλλον και κοινωνία».

Εμπνευσμένη από το τοπικό πλαίσιο, θέλουμε να αντλήσουμε ερεθίσματα από πτυχές της παράδοσής μας. Βασιζόμενοι στην ιδέα ότι οι κάτοικοι των χωριών της υπαίθρου συχνά έχουν στενότερη σχέση με το περιβάλλον, από αυτή σε αστικά κέντρα, θεωρούμε ότι μπορούμε να μάθουμε από τη σχέση αυτή, προκειμένου να υπάρξουν δυνατότητες για πρόοδο προς ένα πιο περιεκτικό, προοδευτικό και οικολογικά συνειδητοποιημένο μέλλον, τόσο των κατοίκων αγροτικών περιοχών όσο και των κατοίκων αστικών κέντρων.

Με την επιστροφή στις ρίζες δεν επιδιώκουμε να διαιωνίσουμε ρομαντικές και εξιδανικευμένες έννοιες του παρελθόντος, αλλά, αναλύοντας το πως η αγροτική κληρονομιά συνδέεται με τον πράσινο τρόπο ζωής, να αναδείξουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη σημερινή πραγματικότητα που απαιτεί στενότερη σύνδεση με το περιβάλλον και τη σημασία της συνεχούς προστασίας, αποκατάστασης και βελτίωσής του.

Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και δεδομένου του διαχρονικού μας ενδιαφέροντος να μαθαίνουμε μαζί με τις αγροτικές κοινότητες μέσω συνεργατικής έρευνας που βασίζεται στην πρακτική, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστρέψουμε ξανά στις ρίζες μας, ώστε αυτή τη φορά για να εξερευνήσουμε πιο βαθιά τη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και κοινωνίας στις τοπικές μας κοινότητες. Τι μπορούμε να μάθουμε από την αγροτική σοφία όσον αφορά τη συνύπαρξη μας με το φυσικό περιβάλλον; Πώς μπορούμε να ευδοκιμήσουμε στο οικολογικό μέλλον της Κύπρου;







Βασικές ημερομηνίες:

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 29 Αυγούστου 2021
Έναρξη ημέρας παραμονής & εισαγωγής: 10 Οκτώβρη 2021
Ημερομηνία λήξης του Προγράμματος Φιλοξενίας: 14 Oκτώβρη 2021
Φεστιβάλ Ξαρκής: 15 - 17 Οκτώβρη 2021

*Οι συμμετέχοντες πρέπει να παραμείνουν καθ'όλη τη διάρκεια του προγράμματος από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου 2021.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ