Ολοκληρώθηκε το Datong Art Museum από Foster + Partners

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.1.2022

Μετά από μία δεκαετία ολοκληρώθηκε και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Datong Art Museum, τα σχέδια για το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το 2012 το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners. Τέσσερις κορυφές, καλυμμένες με χάλυβα corten - κράμα το οποίο με την πάροδο του χρόνου δίνει όψη σκουριάς - σκεπάζουν τις υπόγειες αίθουσες του νέου μουσείου στην κινεζική πόλη.


Το μουσείο τέχνης, εμβαδού 32.000 τετραγωνικά μέτρα, σχεδιάστηκε ως ένα «living room του άστεως», με εγκαταστάσεις τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τους φιλότεχνους και αποτελεί τμήμα της νέας συνοικίας πολιτισμού στην Datong - ήδη υπάρχουν εκεί άλλα τρία κτήρια, σχεδιασμένα ως δημιουργικός κόμβος της πόλης.



[gallery link="none" size="medium" ids="116131,116132,116133,116134,116135,116136" orderby="rand"]


«Συλλάβαμε την ιδέα του μουσείου ως κοινωνικό κόμβο για τον κόσμο, ένα «living room του άστεως» για την Datong, που φέρνει κόσμο, τέχνη και καλλιτέχνες μαζί σε έναν χώρο ο οποίος ευνοεί τη μεταξύ τους διάδραση» εξήγησε ο Luke Fox από το Foster + Partners.

Το Datong Art Museum σχεδιάστηκε ως μια ομάδα τεσσάρων διασυνδεδεμένων πυραμίδων, εν μέρει βυθισμένων στο έδαφος, με την πρόθεση να ανακαλούν στη μνήμη βραχώδεις βουνοκορφές που υψώνονται. Τις πυραμίδες περιβάλλουν πλατείες όπου το τοπίο είναι διαμορφωμένο ενώ διαγώνια μονοπάτια οδηγούν στην είσοδο του μουσείου και μέσω ράμπας σε μια βυθισμένη στο έδαφος πλατεία και στο αμφιθέατρο. Μεταξύ των πυραμίδων, φεγγίτες επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτός στις υπόγειες αίθουσες κατά τη διάρκεια της μέρας και φωτίζουν τις γύρω πλατείες τη νύχτα.

Με την είσοδό τους στο μουσείο, τους επισκέπτες υποδέχεται ένα επίπεδο σε ημιώροφο με θέα κάτω στην Grand Gallery, έναν χώρο με ύψος 37 μέτρα και άνοιγμα 80 μέτρα. Είναι η «καρδιά» του μουσείου και θα φιλοξενεί μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης, περφόρμανς και εκδηλώσεις. Την περιβάλλει μία σειρά μικρότερων εκθεσιακών χώρων, μία βιβλιοθήκη μέσων, αρχείο, αποθηκευτικοί χώροι, ένα καφέ και ένα εστιατόριο. Υπάρχει επίσης μια αίθουσα και εκπαιδευτικό κέντρο αφιερωμένο στα παιδιά, με ψηλά παράθυρα που βλέπουν στον νότο για περισσότερο ηλιόφως.

«Σχεδιασμένο για το μέλλον, ευελπιστούμε ότι το μουσείο θα γίνει το κέντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης - ένας δυναμικός δημόσιος προορισμός» είπε ο Luke Fox.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ