Έκλεισε το μουσείο των ξεχασμένων γυναικών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.2.2022

Το Verborgene Museum του Βερολίνου ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από 35 χρόνια.


Σας λένε κάτι τα ονόματα Lotte Loserstein, Eva Besnyo, Gerti Deutche, Alice Lex-Nerlinger, Jeanne Mandello; Αν ναι, πιθανότατα αυτό οφείλεται στο Μουσείο Verborgene, το οποίο από το 1986, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είχε αφιερώσει τη λειτουργία και την έρευνα του στις καλλιτέχνιδες εκείνες που έχουν πέσει στην αφάνεια και το έργο τους αξίζει κα ανακαλυφθεί εκ νέου. Και λέμε «είχε» διότι από τον περασμένο μήνα ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης κεφαλαίων, μεταβιβάζοντας το αρχείο του στην Berlinische Galerie.

Κρυμμένο (αυτό άλλωστε σημαίνει η λέξη verborgene) στο πίσω μέρος μιας αυλής στο Charlottenburg του Βερολίνου, το μουσείο διοργάνωσε αρκετές εκθέσεις στις εγκαταστάσεις του, αλλά συνεργάστηκε και με άλλα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Berlinische Galerie που τώρα καλείται να διεκπεραιώσει κατά κάποιον τρόπο την αποστολή του. Η οποία αποστολή, όπως είπαμε, ήταν η ανάδειξη των ξεχασμένων εκείνων γυναικών και του έργου τους, μέσα από έρευνες και νέες εκθέσεις. Το μουσείο ξανασύστησε στο κοινό πάνω από 150 καλλιτέχνιδες, κάποιες από τις οποίες στην εποχή τους ήταν γνωστές αλλά αργότερα η φήμη τους ξεθώριασε.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι η Εβραία ζωγράφος Lotte Laserstein της οποίας η φήμη απογειώθηκε χάρη στο Verborgene. Η Laserstein ήταν γνωστή στο Βερολίνο πριν την άνοδο των Ναζί, αλλά η καριέρα της διακόπηκε ξαφνικά το 1937, όταν έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στη Σουηδία για να ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό. Το Μουσείο Verborge εντόπισε τα έργα της σε όλο τον κόσμο και διοργάνωσε μια έκθεση στο Ephraim Palais στο Βερολίνο το 2003 ενώ αργότερα έγιναν άλλες δυο εκθέσεις αφιερωμένες στην Laserstein, στην Berlinische Galerie και στο Μουσείο Städel της Φρανκφούρτης. Η Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο απέκτησε το πιο γνωστό αριστούργημα της, το "Evening over Potsdam" (1930) το 2010. Τώρα μπορείτε να το θαυμάσετε εκεί, στην είσοδο της νέας μόνιμης έκθεσης τέχνης του 20ου αιώνα.

Η τελευταία έκθεση στο χώρο του Μουσείου Verborgene έγινε πέρυσι από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο και ήταν αφιερωμένη στη ζωγράφο Mathilde Tardif (1872 - 1929) ενώ οργάνωσε και την έκθεση της γλύπτριας Louise Stomps (1900 - 1988) που έκλεισε τον Ιανουάριο στην Berlinische Galerie.

Το website του μουσείου (dasverborgenemuseum.de) για την ώρα θα μείνει ανοιχτό, και όπως σημειώνει είναι μια ευκαιρία για να μάθετε περισσότερα για την έρευνα που έγινε πάνω σε καλλιτέχνιδες τα τελευταία 35 χρόνια.

Πίνακας: Lotte Laserstein, "Evening over Potsdam" (1930) / dasverborgenemuseum.de

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ