Πέθανε η ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίτι, η μούσα του Αντονιόνι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.2.2022

Η Μόνικα Βίτι, η ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.


«Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στην βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Από το 2001 απείχε από τα φώτα εξαιτίας της μάχης που έδινε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν εκείνη την χρονιά, όταν είχε δώσει το «παρών» στο προεδρικό Μέγαρο για τα ιταλικά Όσκαρ, τα περίοπτα βραβεία David di Donatello.







«Ο Ρομπέρτο Ρούσο, ο σύντροφό της όλα αυτά τα χρόνια, μου ζήτησε να γνωστοποιήσω πως η Μόνικα Βίτι δεν είναι μαζί μας πια. Το κάνω με μεγάλη θλίψη, αγάπη και νοσταλγία», έγραψε ο Βελτρόνι στο Twitter.Η Βίτι, κατά κόσμον Maria Luisa Ceciarelli in Rome, υπήρξε μούσα του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Είχε γεννηθεί το 1931 στη Ρώμη και πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ του Ντίνο Ρίζι και του Μάριο Μονιτσέλι, αλλά έγινε γνωστή κυρίως από τις ταινίες του Αντονιόνι, του οποίου υπήρξε και σύντροφος. Το 1968, ο Αντονιόνι αποφάσισε να ζητήσει τη Μόνικα Βίτι σε γάμο. “Με αιφνιδίασε!”, σχολίαζε η Βίτι. “Σκεφθείτε ότι συμβιώνουμε έντεκα χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου.
Σκηνή από το φιλμ Modesty Blaise, του σκηνοθέτη Joseph Losey, 1965.

Την δεκαετία του 1960 μεσουράνησε με αξέχαστες ερμηνείες στις ταινίες L’avventura, La Notte, L’eclissi, and Deserto Rosso του «υπαρξιακού κύκλου» φιλμ του Αντονιόνι.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών 9 βραβεία David di Donatello, 11 ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, μία Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού και τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένη στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / lifo.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ