Υφυπουργείο πολιτισμού: Επιστολή προς ΥΠΠΑΝ από οργανωμένα σύνολα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.2.2022

Εμείς τα μέλη των οργανωμένων συνόλων και οι άνθρωποι που εργάζονται για την συντήρηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού στο τόπο μας, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας απέναντι στην πρακτική που εφαρμόζει ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κύριος Πρόδρομος Προδρόμου σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη και την δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.


Κρίσιμα σημεία στην εξέλιξη των θεμάτων αυτών αποτελούν:


- Η έλλειψη ανταπόκρισης στις δεκάδες επιστολές που έχουν σταλεί στον Υπουργό από άτομα και οργανώσεις.


- Η δημιουργία και υπολειτουργία επιτροπών και συμβουλευτικών σωμάτων


- Επιφανειακή διαβούλευση με οργανωμένα σύνολα και άτομα, χωρίς ουσιαστική ενσωμάτωση σημαντικών θεμάτων, που έχουν τεθεί από εκπροσώπους των κλάδων.


- Έλλειψη πρωτοβουλίας για συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων για την ολοκληρωμένη θεσμοθέτηση του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, εργασιακή και κοινωνική λειτουργία των καλλιτεχνών.


- Η φετινή κατάργηση της συμμετοχής της Κύπρου στη Μπιενάλε της Βενετίας, απτό παράδειγμα της αμέλειας του υπουργού να συνδεθεί σοβαρά με τον τομέα του πολιτισμού.


Τα δύο θέματα, που βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό συζήτηση, είναι ανεξάρτητα αλλά και αλληλένδετα και χρήζουν σοβαρής θεσμικής αντιμετώπισης αφού αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους. Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια να εργαζόμαστε στον τομέα του Πολιτισμού.

Είναι σημαντικό η ίδια σοβαρότητα να επιδειχθεί και από την πολιτεία, όπως σε άλλες χώρες της Ε.Ε., για την εξεύρεση προτάσεων που θα οδηγήσουν την κοινότητα των ανθρώπων που παράγουν τον Πολιτισμό του τόπου να εξασφαλίσει ότι της αναλογεί: κοινωνική πρόνοια και νομική αναγνώριση, θεσμικό πλαίσιο που να στηρίζει θεσμούς, οργανώσεις και άτομα.


* Κέντρο Κυπρίων Συνθετών | Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου | Νέα Κίνηση | Dancehouse Lefkosia | Κύπριοι Χαράκτες - Cypriot Printmakers | Buffer Fringe Performing Arts | Visual Artists and art theorists association-phytorio

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ