Πακέτο στήριξης ζητά η Κίνηση Πολιτισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.2.2022

Να προχωρήσει στην εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου πακέτου στήριξης για τους εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού ζητά από την Κυβέρνηση η Κίνηση Πολιτισμού.


Η Κυβέρνηση «εξακολουθεί να αγνοεί προκλητικά τους εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, οδηγώντας τους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση, σημειώνοντας ότι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, «δικαίως αισθάνονται παρατημένοι στα χέρια μιας ανηλεούς πανδημίας, μα κυρίως αισθάνονται παραμελημένοι από την επίσημη πολιτεία».

Όπως αναφέρει η Κίνηση Πολιτισμού, «σε καμία περίπτωση τα επιδόματα που έχουν δοθεί από το Μάρτη του 2019 μέχρι και σήμερα (Φεβρουάριος 2022), δεν αντισταθμίζουν αλλά ούτε και διορθώνουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκάλεσαν τα lockdowns και οι περιορισμοί στην προσέλευση θεατών στους χώρους πολιτισμού».

Προσθέτει ότι «η πλειοψηφία των θεατρικών, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στα δύο αυτά χρόνια, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ ενώ σημαντικές εκθέσεις εικαστικών έχουν ακυρωθεί».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της, η Κίνηση Πολιτισμού απαιτεί από την Κυβέρνηση «όπως προχωρήσει στην εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου πακέτου στήριξης που να λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση των συνθηκών».

Συγκεκριμένα η Κίνηση Πολιτισμού απαιτεί «την εκ νέου οικονομική στήριξη των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού με ποσό που να καλύπτει τους μήνες εργασίας Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2021, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022 και την κάλυψη όσο το δυνατών περισσότερων παραστάσεων και έργων μέσω των προγραμμάτων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

Αξιώνει, επίσης, «τη στήριξη με επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου της νεανικής πολιτιστικής δημιουργίας καθώς και καλλιτεχνικών παραγωγών που αποτελούνται είτε αμιγώς με νέους επαγγελματίες καλλιτέχνες κάτω των 35, είτε στο 80% των συντελεστών».

Τέλος, η Κίνηση Πολιτισμού, αξιώνει, «την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα αναγνωρίζει και θα κατοχυρώνει την κοινωνική και επαγγελματική υπόσταση των καλλιτεχνών και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΓΚ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ