Το έργο «Ελευθερία» του Μάριου Ιωάννου Ηλία σε αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από Ελληνική Επανάσταση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.10.2021

Ξεχωριστή θέση στον επετειακό προγραμματισμό των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, κατέχει η παρουσίαση του νέου έργου “Ελευθερία” του διεθνώς καταξιωμένου  Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση.


Συγκεκριμένα, το έργο είναι ανάθεση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και κινηματογραφήθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά για να μεταδοθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα από την ΕΡΤ.

«Ένα πολυδιάστατο και σύνθετο συμφωνικό έργο, γεμάτο μελωδίες και ποίηση, με πίστη και ελπίδα στην Ελευθερία. Τα  κείμενα και τα ποιήματα είναι των  Άγγελου Σικελιανού,  Διονύσιου Σολωμού, Κωστή Παλαμά,  Ανδρέα Κάλβου, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καζαντζάκη κ.α.. Λόγος και μουσική συνομιλούν δημιουργώντας μια έντονη δραματουργία που αναδεικνύει την  ιδέα,  τα  ιδανικά  και την διαχρονική αξία της Ελευθερίας, συνθέτοντας ένα ενιαίο έργο που απευθύνεται με αμεσότητα στο σημερινό ακροατή προτρέποντας σε δημιουργική αξιοποίηση της ιστορίας και της παράδοσης», αναφέρεται.

Το πολυπληθές έργο σε τρία μέρη, διάρκειας μιας ώρας είναι γραμμένο για λυρικούς και έντεχνους ερμηνευτές, αφηγητές, μικτή χορωδία, παραδοσιακά όργανα, σύνολο κρουστών αλλά και αγήματα  Ευζώνων και Τυφεκιστώ, ήχους σπαθιών και κανονιών, ως ηχητικές πηγές.

Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Η Ελευθερία οδηγεί το λαό» και περιγράφει το πνεύμα της αγωνιστικότητας για την κατάκτηση της ελευθερίας.

Στο δεύτερο μέρος «Εγίναμε πουλιά και τώρα πια στο τσόφλι δε χωρούμε» υπογραμμίζεται η αξία της συλλογικής μνήμης μέσα από την ιστορία του Ελληνισμού για τη διασφάλισή της ελευθερίας, αλλά και στο πώς αυτή και τα ιδανικά της, μας οδηγούν και μας εμπνέουν σήμερα.

Τέλος στο τρίτο μέρος « Κι όπως περνάν κι όπως βροντάν, οι Εύζωνες το Τσαρούχι» ξεδιπλώνονται τα μηνύματα για το μέλλον της ανθρωπότητας  μέσα από τη  διασφάλιση τόσο του ιδεώδους της ελευθερίας όσο και αξιών  σύμφυτων με αυτήν , όπως  της ειρήνης, της δικαιοσύνης , της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Το έργο «Ελευθερία» συνενώνει τα σπουδαία κείμενα, τη μουσική, τον συμφωνικό ήχο, την παράδοση, τα ηχοχρώματα, την μνήμη, τα εθνικά σύμβολα, τη σύγχρονη δημιουργία και το ελληνικό πνεύμα σε μια ενότητα και προσδοκά να γίνει ένα έργο οικουμενικό και διαχρονικό, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι συντελεστές του έργου είναι η Βιολέττα Λούστα (Σοπράνο) και Μιχάλης Ψύρρας  (Βαρύτονος), η Βερόνικα Δαβάκη στο Τραγούδι και στην αφήγηση, ο Δημήτρης Μαγγίνας ως Αφηγητής ενώ στα παραδοσιακά όργανα είναι η Χρυσάνθη Γκίκα ( Πολίτικη λύρα), Γιώργος Γουμενάκης (Μαντολίνο), Νίκος Παραουλάκης (Νέυ) και Αγγελική Παρδάλη (Σαντούρι).

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΗΦ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ