Δυο έδρες της UNESCO συναντώνται στη Λεμεσό με 35 φοιτητές για το «Χειμερινό Σχολείο»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.2.2022

Την Κύπρο και την πολιτιστική της κληρονομιά θα γνωρίσουν από κοντά, για μια εβδομάδα, 35 φοιτητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν στο «Χειμερινό Σχολείο», που ξεκίνησε στη Λεμεσό, με στόχο την  ανάπτυξη και προώθηση του αειφόρου τουρισμού σε τοποθεσίες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας, μέσα από την προώθηση της «ζωντανής» κληρονομιάς και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.


Η εναρκτήρια τελετή του «Χειμερινού Σχολείου», που συνδιοργανώνει η έδρα της UNESCO στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (ΤΕΠΑΚ) και η έδρα της UNESCO στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών για την Ανάπτυξη και Προώθηση Βιώσιμου Τουρισμού σε Χώρους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εδρεύει στην Ελβετία (Università della Svizzera italiana), πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή του Υπουργού Μεταφορών, του Υφυπουργού Τουρισμού, του Πρέσβη της Ελβετίας και του Προέδρου της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι η μελλοντική διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου επιτυγχάνεται καλύτερα μέσα από την ψηφιοποίηση και ανέλυσε στους συμμετέχοντες τις προσπάθειες που γίνονται, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προς το σκοπό αυτό.

Ιδιαίτερα, σε δηλώσεις του, ο κ.Καρούσος υπενθύμισε την προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι τον Μάιο, για ψηφιοποίηση περίπου 96.000 αρχαιοτήτων, από τις οποίες οι 82.000 βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Λευκωσίας και οι υπόλοιπες 14.000 σε άλλα κρατικά μουσεία.

«Είναι υπό εξέλιξη έργο το οποίο θα διαρκέσει 31 μήνες και οκτώ αρχαιολόγοι έχουν προσληφθεί γι αυτό το σκοπό», δήλωσε και σημείωσε ότι «είναι ουσιαστικά ο θεμέλιος λίθος για το οτιδήποτε θα κάνουμε στο μέλλον, είτε σε μορφή έρευνας, είτε σε μορφή προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο οποίος παρουσίασε στους φοιτητές τις δράσεις του Υφυπουργείου του για προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, επεσήμανε στις δηλώσεις του τη σημασία του «Χειμερινού Σχολείου».

«Πρώτα από όλα, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για τουριστικές αφίξεις, σε μια περίοδο δύσκολη», είπε και υπέδειξε ότι «όλοι οι φοιτητές θα είναι Κύπρο γύρω στη μια εβδομάδα και είναι αυτό που λέγαμε πάντα, ότι προσφέρεται η χώρα μας για τέτοιας φύσεως εκπαιδεύσεις, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

Πιστεύω, συνέχισε, ότι όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές τους θα έχουν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία στην Κύπρο, όχι μόνο από πλευράς γνώσης αλλά και μέσω των διάφορων επισκέψεων που θα κάνουν στο νησί.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον είναι εξαιρετικά σημαντικό το «Χειμερινό Σχολείο», πρόσθεσε, είναι «γιατί μας έχει δώσει την ευκαιρία, ως Υφυπουργείο, να παρουσιάσουμε και να προβάλουμε με αυτό τον τρόπο, στο εξωτερικό, το καινοτόμο έργο του Υφυπουργείου, που αφορά την αυθεντική διαδρομή εμπειριών, με την ονομασία Heartland of Legends».

Υπενθύμισε πως το «Heartland of Legends» αφορά μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων «που περνά εξολοκλήρου από την ενδοχώρα της Κύπρου, τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές μας περιοχές» και εξέφρασε την ελπίδα πως «η διαδρομή θα λειτουργήσει ως ομπρέλα, κάτω από την οποία όλες οι αυθεντικές εμπειρίες της Κύπρου να μπορέσουν να ενταχθούν».

Ιδιαίτερα, συνέχισε, εμπειρίες που έχουν να κάνουν με την οικοτεχνία και σημείωσε πως «το Υφυπουργείο προσπαθεί να συνδέσει τον τουρισμό με τις μικρές μας κοινότητες, με τις αυθεντικές εμπειρίες, με τους χειροτέχνες μας και όλα αυτά».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μουσεία μας, τα κτίρια μας, οι εκκλησίες μας. Είναι και ο τρόπος που ζούμε, τα ήθη και έθιμα μας, οι ιστορίες, οι θρύλοι και είναι αυτά που δεν θέλουμε με τίποτα να χαθούν, αλλά αντίθετα, θέλουμε να προβληθούν όσο γίνεται στο εξωτερικό και σε όσους θέλουν από την Κύπρο να τα επισκεφθούν», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,  Κυριάκος Χατζηγιάννης, συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ και την έδρα της UNESCO στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, αλλά και τον Υφυπουργό Τουρισμού για  το πρόγραμμα προώθησης του τουρισμού στην ύπαιθρο.

«Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα, από την άποψη ότι υπήρχε μια συνάντηση καινοτόμου χαρακτήρα, επιστήμης, πολιτείας, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το να ψηφιοποιείς το πολιτιστικό γίγνεσθαι δεν είναι κάτι το εύκολο και παρόλα αυτά, όσο και αν δυσκολεύεται κάποιος να το πιστέψει, στην Κύπρο το έχουμε επιτύχει και αυτό οφείλεται στο αξιόλογο έργο το οποίο διαδραματίζεται από πλευράς του ΤΕΠΑΚ».

Αναφέρθηκε, επίσης στην «πολιτιστική διπλωματία» την οποίαν αναπτύσσει, όπως είπε, το ΤΕΠΑΚ, σημειώνοντας πως «είναι κάτι πρωτοπόρο και καινοτόμο, αφού κατάφερε να προωθήσει τον πολιτισμό ασκώντας διπλωματία». «Και αυτή η διπλωματία αποφέρει καρπούς και για σκοπούς τουρισμού και για σκοπούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά πολύ περισσότερο, να κάνουμε και μια διάχυση, προς το εξωτερικό, το τι μπορούμε να κάνουμε και το τι έχουμε ως πολιτιστική κληρονομιά», συμπλήρωσε.

Τη χαρά του για την πραγματοποίηση του «Χειμερινού Σχολείου» και των πρωτοβουλιών που γίνονται για τη διατήρηση και ανάδειξη της  πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου εξέφρασε ο Πρέσβης της Ελβετίας, Pierre-Yves Fux, σημειώνοντας πως η Κύπρος διαθέτει ιστορία 11.000 χρόνων, μια από τις παλαιότερες κληρονομιές της Ευρώπης.

Η σημερινή είναι μια επιστημονική συνάντηση, είπε, όπου συνδέεται η οικονομία, η διοίκηση, η διπλωματία και άλλοι τομείς, προκειμένου να προστατευτεί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά «να γίνει πιο ευδιάκριτη και κατανοητή και να διαδοθεί».

Πρόκειται για την πιο σημαντική εκδήλωση της έδρας της, η οποία γίνεται με φυσική παρουσία για πρώτη φορά μετά την πανδημία, δήλωσε από την πλευρά της η Silvia De Ascaniis, συντονίστρια της έδρας της UNESCO στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών για την Ανάπτυξη και Προώθηση Βιώσιμου Τουρισμού σε Χώρους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με τη συμμετοχή περίπου 35 φοιτητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιλέγηκαν από περίπου διπλάσιο αριθμό αιτήσεων, ανέφερε, θα γίνουν συζητήσεις για την ιστορία και την κληρονομιά της Κύπρου, αλλά παράλληλα, θα γνωρίσουν τη χώρα και τους ανθρώπους της και θα ανακαλύψουν  την «υλική αλλά και άυλη πλούσια κληρονομιά της και θα σχεδιάσουν τουριστικές εμπειρίες για ένα διεθνές κοινό».

Ο Διευθυντής της έδρας της UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, Μαρίνος Ιωαννίδης, δήλωσε τέλος ότι, στόχος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, σημειώνοντας πως « ο 21ος αιώνας έχει αναδειχθεί ο αιώνας της ψηφιοποίησης και χωρίς την τεχνολογία αυτή τίποτα δεν μπορεί να τρέξει».

Είναι χαρά μας, τόνισε, που μπορούμε και εμείς, σαν μικρό Πανεπιστήμιο, να δώσουμε κάτι στον τόπο, σε συνεργασία με τους συναδέλφους από το πανεπιστήμιο Università della Svizzera italiana, το οποίο εδρεύει στην πόλη Lugano της Ελβετίας.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΑΓΚ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ