NFT «υπεράσπισης» για τον Τζούλιαν Ασάνζ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.2.2022
A supporter of Julian Assange stands outside the High Court after in London, Monday, Jan. 24, 2022. WikiLeaks founder Julian Assange has won the first stage of his effort to appeal a U.K. ruling that opened the door for his extradition to U.S. to stand trial on espionage charges. The High Court in London gave Assange permission appeal the case to the U.K. Supreme Court.(AP Photo/Alastair Grant)

Χρήματα για τον δικαστικό αγώνα του ιδρυτή των Weakileaks συγκεντρώνονται από πωλήσεις ενός ψηφιακού «ρολογιού» Η ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Αυστραλός ακτιβιστής, ιδρυτής των Weakileaks βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στις βρετανικές φυλακές περιμένοντας την έκδοση του στις ΗΠΑ όπου τον περιμένουν πολύ βαριές κατηγορίες κατασκοπίας και το σοβαρό ενδεχόμενο πολύχρονης φυλάκισης.


Τώρα, και εν όψει της έφεσης που σκοπεύει να ασκήσει σε βάρος της απόφασης για την έκδοση του, μια ομάδα φίλων του συγκέντρωσε περισσότερα από 52 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα Ether πουλώντας ένα NFT που απεικονίζει ένα ρολόι που μετράει τις ημέρες κράτησης του Ασάνζ στις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου. Το έργο, το οποίο ευστόχως ονομάζεται «Clock» είναι κοινή δημιουργία του ίδιου του Ασάνζ και του Pak, διάσημου καλλιτέχνη στο ψηφιακό σύμπαν. O οποίος Pak δήλωσε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του NFT τα οποία πιστώνονται στη συλλογική ομάδα ακτιβιστών, που ονομάζεται AssangeDAO, θα διατεθούν στο ίδρυμα Wau Holland με έδρα το Αμβούργο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δέχεται δωρεές για τη νομική υπεράσπιση του Ασάνζ.

Ο αδερφός του Assange, Gabriel Shipton, κινηματογραφιστής στο επάγγελμα, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία του DAO, δήλωσε ότι πήγαινε σε συνέδρια κρυπτονομισμάτων για χρόνια, ελπίζοντας να συγκεντρώσει υποστήριξη από ένα πλήθος του οποίου οι στόχοι πιστεύει ότι «ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη φιλοσοφία του Julian». Άλλωστε, ο Assange ήταν ένας σημαντικός δημιουργός της τεχνολογίας κρυπτογράφησης και μέλος της λίστας αλληλογραφίας Cypherpunks, όπου συζητήθηκαν τα δομικά στοιχεία των κρυπτονομισμάτων. Τα WikiLeaks, ήταν ένας από τους πρώτους οργανισμούς υψηλού προφίλ που δέχτηκαν δωρεές bitcoin, το 2011, αφού μπήκαν στη μαύρη λίστα από παρόχους πληρωμών το 2010.

Η ομάδα άρχισε να συζητά πώς μπορεί να βοηθήσει τον Ασάνζ  όταν βγήκε η απόφαση για την έκδοσή του, τον Δεκέμβριο. Εμπνεύστηκαν από το FreeRossDAO, μια ομάδα που ξεκίνησε τον ίδιο μήνα για να υποστηρίξει τον Ross Ulbricht, τον δημιουργό του dark market Silk Road, ο οποίος εκτίει ποινή δις ισόβιας κάθειρξης σε  φυλακή των ΗΠΑ. Το FreeRossDAO συγκέντρωσε 12 εκατομμύρια δολάρια, 6,2 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία δαπανήθηκαν σε NFT που είχε δημιουργήσει o Ulbricht. Τα έσοδα διατέθηκαν για νομικά έξοδα και δαπάνες δημοσίων σχέσεων του Ulbricht καθώς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις της επιλογής του.

Πλέον, μετά τα αποτελέσματα της 48ωρης διαδικτυακής δημοπρασίας όπου οι περισσότεροι από 10.000 υποστηρικτές Ασάνζ που συνδέθηκαν με το AssangeDAO,  κατάφεραν να καταστήσουν το «Clocks» το δεύτερο ακριβότερο έργο τέχνης NFT, πίσω από το «Everydays—The First 5000 Days» του Beeple.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μια υποστηρικτής του Τζούλιαν Ασάνζ στέκεται έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022. Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κέρδισε το πρώτο στάδιο της προσπάθειάς του να ασκήσει έφεση κατά της βρετανικής απόφασης που άνοιξε την πόρτα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ για τη δίκη του με την κατηγορία της κατασκοπείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε άδεια στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση στην υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.(AP Photo/Alastair Grant)

ΠΗΓΗ: theartnewspaper.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ