«Wolfgang Tillmans: To look without fear», έκθεση με έργα του Γερμανού φωτογράφου στο MoMA της ΝΥ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.2.2022

Έκθεση για τον Βόλφγκανγκ Τίλμανς, έναν από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους της εποχής θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).


«Ο θεατής... πρέπει να εισέλθει στο έργο μου μέσα από τα δικά του μάτια και τη ζωή του» έχει τονίσει ο φωτογράφος, ο οποίος, στην ανακοίνωση της έκθεσης με τίτλο «Wolfgang Tillmans: To look without fear» χαρακτηρίζεται διεισδυτικός παρατηρητής και δημιουργός εκθαμβωτικών εικόνων.

O Τίλμανς έχει πειραματιστεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες με το τι σημαίνει να ασχολείσαι με τον κόσμο μέσω της φωτογραφίας. Παρουσιάζοντας το πλήρες εύρος και το βάθος της καριέρας του καλλιτέχνη η έκθεση «Wolfgang Tillmans: To look without fear» προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την οπτική του καλλιτέχνη για την αίσθηση του να ζει κάποιος σήμερα.





«Από εκστατικές φωτογραφίες νυχτερινής ζωής έως αφηρημένες εικόνες χωρίς κάμερα, ευαίσθητα πορτρέτα έως αρχιτεκτονικές διαφάνειες, ντοκουμέντα κοινωνικών κινημάτων έως νεκρές φύσεις, αστρονομικά φαινόμενα έως γυμνά, ο Τίλμανς έχει εξερευνήσει φαινομενικά κάθε είδος φωτογραφίας που μπορεί να φανταστεί κανείς, πειραματιζόμενος συνεχώς.

Θεωρεί ότι ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι «να ενισχύει» κοινωνικούς και πολιτικούς σκοπούς και η προσέγγισή του εμψυχώνεται από την ανησυχία για τις δυνατότητες σφυρηλάτησης δεσμών και για την ιδέα της συνοχής» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στις εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη πολύ συχνά εκτυπώσεις κρέμονται στους τοίχους με πινέζες και φωτογραφίες εμφανίζονται μαζί με σελίδες περιοδικών.

Η έκθεση στο MoMA αποτελούμενη από περισσότερα από 350 έργα, αναμένεται να είναι εξίσου ανορθόδοξη, με ασπρόμαυρες φωτογραφίες να εμφανίζονται σε τοίχους και επιφάνειες τραπεζιών σαν φωτοτυπίες και βιντεοπροβολές να αναδεικνύουν την ιδέα του για τη δημοκρατία της εικόνας. Την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο επιμελούνται η Ροξάνα Μαρκότσι, επιμελήτρια φωτογραφίας του MoMΑ μαζί με τους Κέιτλιν Ράιαν και Φιλ Τέιλορ.

Ο Βόλφγκανγκ Τίλμανς είναι Γερμανός φωτογράφος, ο πρώτος μη Βρετανός- στον οποίο απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο σύγχρονης τέχνης Τέρνερ της Πινακοθήκης Τέιτ του Λονδίνου. Ο Τίλμανς ζει μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ