Ιταλικό πανεπιστήμιο ακυρώνει σειρά διαλέξεων για τον Ντοστογιέφσκι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2022

Ο καθηγητής και συγγραφέας Πάολο Νόρι μετά βίας συγκρατεί τα δάκρυά του καθώς διαβάζει το e-mail που έλαβε τις τελευταίες ώρες από το Πανεπιστήμιο Bicocca του Μιλάνου, όπου από την επόμενη Τετάρτη επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια σειρά διαλέξεων - «δωρεάν και ανοιχτών σε όλους» - με θέμα τον Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι, πάνω στον οποίο ο ίδιος ο Nori δημοσίευσε το τελευταίο του βιβλίο το 2021, «Αιμορραγεί ακόμα. Η απίστευτη ζωή του Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι ». «Γύρισα σπίτι και άνοιξα τον υπολογιστή μου και είδα ένα email που ήρθε από το Bicocca. Είπε «Αγαπητέ καθηγητή, σήμερα το πρωί ο Αντιπρύτανης Διδακτικής με ενημέρωσε για την απόφαση που ελήφθη με τον πρύτανη να αναβληθεί το αφιέρωμα στον Ντοστογιέφσκι. Στόχος είναι να αποφευχθεί κάθε μορφή αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα εσωτερικής καθώς είναι μια στιγμή έντονης έντασης» , ανακοινώνει ο Νόρι σε ένα ζωντανό βίντεο στο Instagram.


paolo_nori-k0O-U46090643962709YdD-1417x945@CorriereVeneto-Web-Veneto




Είναι εμφανή τα συναισθήματα δυσπιστίας και θυμού στον συγγραφέα με καταγωγή από την Πάρμα. «Το αφιέρωμα για τα μυθιστορήματα του Ρώσου συγγραφέα – εξηγεί ο Νόρι – επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη Τετάρτη, μια σειρά τεσσάρων διαλέξεων. Με είχαν καλέσει, ήταν μιάμιση ώρα το καθένα, ήταν δωρεάν και ανοιχτό σε όλους. Εγώ – συνεχίζει – διαπιστώνω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα φρικτό πράγμα και μου έρχεται να κλάψω και μόνο που το σκέφτομαι. Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία, αυτά τα πράγματα εδώ, είναι γελοία πράγματα: η λογοκρισία ενός μαθήματος είναι γελοίο». Και προσθέτει: «Το να είσαι ζωντανός Ρώσος είναι λάθος στην Ιταλία σήμερα. Αλλά και το να είσαι ένας νεκρός Ρώσος επίσης, που καταδικάστηκε σε θάνατο όταν ζούσε το 1849 επειδή είχε διαβάσει κάτι απαγορευμένο. Το ότι ένα ιταλικό πανεπιστήμιο απαγορεύει ένα μάθημα για έναν συγγραφέα όπως ο Ντοστογιέφσκι είναι κάτι που δεν μπορώ να πιστέψω, όταν διάβασα αυτό το email δεν το πίστεψα».

Σύμφωνα με τον Νόρι, αυτή τη στιγμή που υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει «να μιλήσουμε περισσότερο για τον Ντοστογιέφσκι: τις προάλλες παρουσίασα το «Sanguina Ancora» στη Φλωρεντία στη Λεοπόλντα και το ενδιαφέρον για αυτό το βιβλίο ήταν πολύ μεγάλο. Υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις αλληλεγγύης από τους οπαδούς του Νόρι τόσο κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης το απόγευμα της Τρίτης 1ης Μαρτίου όσο και στα σχόλια της ανάρτησης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μιλανέζικου πανεπιστημίου, παρενέβη η «Sentinelli di Milano», μια ένωση που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα: «Η απόφαση του Bicocca είναι ανόητη και επαρχιακή. Ο αγώνας με τον Πούτιν, συμπεριφερόμενος όπως ο Πούτιν, ακυρώνει αυτή την απόφαση χωρίς έφεση».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ