Μαρία Πριματσένκο: Τα πολύχρωμα έργα της Ουκρανής ζωγράφου που καταστράφηκαν στο Ιβάνκιβ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.3.2022

Το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Ιβάνκιβ της Ουκρανίας καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Το μουσείο στέγαζε μια σειρά από έργα της καταξιωμένης Ουκρανής λαϊκής καλλιτέχνιδας Μαρία Πριματσένκο.


Καταστράφηκαν 25 πίνακες και οι εικόνες της πυρκαγιάς έκαναν το γύρο του κόσμου. Η Emine Dzheppar, αναπληρώτρια υπουργός πολιτισμού της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter που δείχνει το μουσείο να καίγεται. «Αφού δεν έχουν δική τους κουλτούρα, καταστρέφουν την κληρονομιά των άλλων εθνών», έγραψε.



6a00d8341c464853ef01b8d2d8795a970c


Η πρώτη σχετική αναφορά έγινε από το Kyiv Independent που έγραψε ότι η Πριματσένκο είναι μια αυτοδίδακτη καλλιτέχνιδα που δημιούργησε ελκυστικές εικονογραφικές συνθέσεις, βασισμένες στην ουκρανική λαογραφία και μυθολογία.



udivitelnoe-tvorchestvo-i-biografiya-marii-prijmachenko_2


Γεννημένη σε οικογένεια αγροτών, η Πριματσένκο, η οποία πέθανε σε ηλικία 88 ετών το 1987, πέρασε όλη της τη ζωή σε ένα χωριό κοντά στο Ιβάνκιβ. Η οικογένειά της τής δίδαξε μια ποικιλία από παραδοσιακές ουκρανικές χειροτεχνίες, όπως κέντημα και διακόσμηση πασχαλινών αυγών. Εξέφρασε την πλούσια αίσθηση της φαντασίας της μέσα από το σχέδιο και τη ζωγραφική.

Τα έργα της έχουν πολύχρωμα θηρία και φανταστικά ζώα που είναι εμπνευσμένα από τις πανάρχαιες παραδόσεις των Ουκρανών τεχνιτών, αλλά και τα όνειρά της, με λαϊκούς θρύλους, παραμύθια και εικόνες της σύγχρονης ζωής.

Τα περισσότερα έργα της, περίπου 650, βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Εφαρμοσμένης Λαϊκής Τέχνης της Ουκρανίας στο Κίεβο.

Στην παιδική της ηλικία, η Πριματσένκο αρρώστησε με πολιομυελίτιδα, η οποία επηρέασε τη ζωή και την τέχνη της. Αργότερα άρχισε να σχεδιάζει τους τοίχους του σπιτιού της και δεν σταμάτησε να σχεδιάζει ποτέ.

Όπως περιέγραφε η ίδια, «μια μέρα που πήγαινα τις χήνες μου σε μια αμμώδη παραλία, στην όχθη του ποταμού, αφού διέσχισα ένα χωράφι διάστικτο με αγριολούλουδα, άρχισα να σχεδιάζω αληθινά και φανταστικά λουλούδια με ένα ραβδί στην άμμο».

Αργότερα άρχισε να σχεδιάζει τους τοίχους του σπιτιού της και δεν σταμάτησε να σχεδιάζει ποτέ.

Η Πρώτη Δημοκρατική Έκθεση Λαϊκής Τέχνης του 1936 παρουσίασε τους πίνακές της. Το 1937, τα έργα της εκτέθηκαν στο Παρίσι. Ο Πικάσο όταν τα είδε είπε: «Υποκλίνομαι μπροστά στο καλλιτεχνικό θαύμα αυτού της λαμπρής Ουκρανής».

Τα έργα της έχουν πολύχρωμα θηρία και φανταστικά ζώα που είναι εμπνευσμένα από τις πανάρχαιες παραδόσεις των Ουκρανών τεχνιτών, αλλά και τα όνειρά της, με λαϊκούς θρύλους, παραμύθια και εικόνες της σύγχρονης ζωής.



Maria Primachenko, Περιστέρια, 1968

Πουλιά, θηρία και φυτά αλληλεπιδρούν με αρμονία σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με αυτό της φυσικής ζωής, αλλά χωρίς την αγριότητά του. Τα θηρία της είναι ευγενικά με αθώα μάτια και μεγάλες βλεφαρίδες σε λευκό αρχικά και αργότερα σε χρωματιστό φόντο.

Είχε την αίσθηση της σύνθεσης και στα έργα της υπάρχει η πάλη του καλού και του κακού που τα διαποτίζει, ωστόσο το καλό πάντα θριαμβεύει. Το μοτίβο της πληθωρικής χαράς δίνει συχνά τη θέση του στη θλίψη με έναν τάφο στολισμένο με λουλούδια να υπάρχει συχνά στα έργα της.

Οι πίνακές της είναι γεμάτοι με ευφάνταστες λεπτομέρειες. Όμορφα πουλιά και άλλα ζώα που ενεργούν με ανθρώπινο τρόπο: μαλώνουν, παίζουν μουσική και δειπνούν μαζί ή απλά περπατούν μέσα στο κάδρο. Οι συμμετρικές απεικονίσεις διακοσμητικών λουλουδιών της παρουσιάζουν μια μεγαλοπρέπεια χρωμάτων. Οι πίνακές της για την παραδοσιακή ζωή στην ουκρανική ύπαιθρο είναι σαν εικονογραφήσεις βιβλίων παραμυθιών.



Maria Primachenko, Tiger Laughs – National Museum of Ukrainian Folk Decorative Art



Maria Prymachenko – National Museum of Ukrainian Folk Decorative Art



M. Prymachenko, A Dragon Descends on Ukraine… (1987) – Croatian Museum of Naive Art

ΠΗΓΗ : lifo.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ