Λογοτεχνικό ντεμπούτο για τον Τουρκοκύπριο Μετίν Μουράτ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.3.2022

Την εμφάνισή του στη λογοτεχνική σκηνή κάνει με το πρώτο του βιβλίο, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ο Τουρκοκύπριος Μετίν Μουράτ.


Το βιβλίο στην αγγλική γλώσσα με τίτλο ‘The Crescent Moon Fox’ εκδίδεται από τον ελληνοκυπριακό οίκο Armida Books σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως έμπρακτη επίδειξη συνεργασίας, ανεκτικότητας και συμφιλίωσης μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

FOX-FRONT-COMINGSOON-540x810

Η ιστορία που πραγματεύεται το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1930 τις αρχές του 21ού αιώνα και αφορά δύο νεαρούς Τουρκοκύπριους συγχωριανούς, τον Ζέκι και τον Αϊντίν. Ο πρώτος, με χαρακτήρα που διαμορφώθηκε από την αποικιοκρατία και προορισμένος για μεγάλα πράγματα και ο δεύτερος απόκληρος της ίδιας της κοινωνίας, ο οποίος με τον δικό του περίπλοκο τρόπο επιτυγχάνει σπουδαία πράγματα και λυτρώνεται.

Μέσα από την ιστορία των δύο νέων και τους διαφορετικούς χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν, ο Μετίν Μουράτ αποκαλύπτει τη δόξα και το τραύμα της κυπριακής ζωής, αμερόληπτα παρουσιάζοντας τις φιλοδοξίες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Μουράτ έχει γεννηθεί στη Βρετανία και μεγάλωσε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, εκτιθέμενος στην αγγλική, τη γαλλική και την ουαλική κουλτούρα. Έχει συνδεθεί επαγγελματικά με τη βόρεια Αφρική, την Ανατολή και τον Κόλπο, ενώ πλέον ζει στη Γαλλία με τη σύζυγό του.

Κάτοχος διδακτορικού τίτλου σε ιστορία και λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο του Αμπερίστγουϊθ και με επιχειρηματικές σπουδές στο LSE, είχε εργαστεί σε πολυεθνικούς οργανισμούς πριν ιδρύσει τη δική του επιχείρηση το 2011.

Με το παρθενικό του μυθιστόρημα ικανοποιεί μια διττή φιλοδοξία: να διηγηθεί την ιστορία της κοινότητας του πατέρα του, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να χρησιμοποιήσει τη λογοτεχνία ως μονοπάτι προς την ανεκτικότητα και τη συμφιλίωση.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΓΚ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ