«Aλana» zine

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.4.2022

Το zine Aλana δημιουργήθηκε από τέσσερις νέους Κύπριους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Young Leaders in Action και αναζητούσαν νέους τρόπους για διάλογο και ένταξη στο νησί. Αφού συμμετείχαν στην αρχική σειρά εργαστηρίων που προσέφερε το πρόγραμμα, η ομάδα κατέληξε στην ιδέα ενός έργου «zine», social media/scrapbook που απευθύνεται σε νέους σε όλο το νησί και στο εξωτερικό, το οποίο ελπίζει ότι θα «προσφέρει έναν φρέσκο ​​και ανεπίσημο χώρο ώστε οι νέοι να εκφράσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την προσέγγιση διαφορετικών κοινοτήτων».


Ο στόχος της πρωτοβουλίας Young Leaders in Action είναι να παράσχει στους νέους Κύπριους τα απαραίτητα μέσα για να υποστηρίξουν αυτούς τους νέους άνδρες και γυναίκες να αναπτύξουν τα δικά τους διακοινοτικά έργα και προσφέρουν μικρές επιχορηγήσεις για να ξεκινήσουν την υλοποίηση των ιδεών τους.

Η Έλενα Ηρακλείδου, ένα από τα μέλη της ομάδας που μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Νομική, θυμάται την αρχή των συναντήσεων: «Το να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα είναι πάντα πολύ διορατικό και διασκεδαστικό. Μέσα από το πρόγραμμα κατάλαβα ότι παρόλο που ο κάθε συμμετέχων έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, όλοι μοιραζόμαστε πολλές ομοιότητες που μας συνδέουν».

Μέσω πολλών εργαστηρίων από τις αρχές Ιανουαρίου, οι νέοι Κύπριοι είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν ζητήματα σχετικά με την ένταξη των γυναικών και των νέων στο νησί και να αναπτύξουν τις δικές τους προτάσεις για δράση σε αυτά που θεωρούν σχετικά θέματα για να αυξήσουν τη συμμετοχή τους.

Η ομάδα πρότεινε την Αλάνα (προφέρεται αλάνα), που είναι μια λέξη που περιγράφει μια περιοχή, έναν δρόμο ή ένα χωράφι στη γειτονιά όπου έπαιζαν τα παιδιά. Στη σελίδα τους το περιγράφουν ως «ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, να δημιουργήσει τα δικά του παιχνίδια και κανόνες, χωρίς τα όρια και τους περιορισμούς που θέτουμε συχνά ως ενήλικες, με περισσότερη φαντασία και ανοιχτότητα. Το να παίζεις στην «αλάνα» μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια ειρηνική πράξη που συμβαίνει ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει πέρα ​​από τα όριά της».

Η Χριστίνα Σκαρπάρη, η οποία εργάζεται στη ΜΚΟ Ξαρκής και είναι αναπληρώτρια λέκτορας στο σχέδιασμό κοινωνικής καινοτομίας και το βιώσιμο μέλλον λέει: «Έμαθα ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που αντιμετωπίζουν παρόμοιους αγώνες και ανάγκες όσον αφορά την Κυπριακή σύγκρουση και κατανοούσα επίσης ότι χρειάζεται χρόνος για να έρθουν κοντά οι άνθρωποι για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη, να νιώσουν άνετα ο ένας με τον άλλον και να συνεργαστούν για τους σκοπούς της συμφιλίωσης και της ειρήνης».

Το Young Leaders in Action διοργανώνεται από την UNFICYP, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο και θα διαρκέσει μέχρι τον επόμενο μήνα. Το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσει τη συμβολή των γυναικών και των νέων στις συζητήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, με έμφαση στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης, κοινωνικής δράσης, ηγεσίας, διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ