Κλεμμένα σημειωματάρια του Charles Darwin αξίας εκατομμυρίων επιστρέφονται μυστηριωδώς στη βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.4.2022

Δύο χειρόγραφα του Άγγλου φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου που είχαν κλαπεί πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επιστράφηκαν μυστηριωδώς.


Τα μικρά, δερματόδετα βιβλία χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1830, μετά την επιστροφή του Δαρβίνου από τα νησιά Γκαλαπάγκος, και πιστεύεται ότι αξίζουν εκατομμύρια λίρες. Ένα από αυτά περιλαμβάνει ένα σχέδιο του 1837 «δέντρο της ζωής» από τον Δαρβίνο: ένα στοιχειώδες σκίτσο δέντρου που βοήθησε στην εξήγηση της θεωρίας του για την εξέλιξη, η οποία θα επεκταθεί περαιτέρω στο πρωτοποριακό έργο του On the Origin of Species (1859).

skynews-darwin-manuscripts_5729328




Λείπουν από την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη από τότε που αφαιρέθηκαν από την αποθήκευση το 2001 για να φωτογραφηθούν και αναφέρθηκαν ως κλεμμένα το 2020. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια παγκόσμια έκκληση για την εύρεση τους. Τώρα, 15 μήνες μετά την έναρξη της έρευνας της αστυνομίας, βρέθηκαν, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με την εξαφάνισή τους εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα βιβλία επιστράφηκαν ανώνυμα έξω από το γραφείο της βιβλιοθήκης σε μια ροζ τσάντα δώρου με μια δακτυλογραφημένη σημείωση που έγραφε: «Βιβλιοθηκονόμε, Καλό Πάσχα, Χ».

Ενώ ο χώρος έξω από το γραφείο του βιβλιοθηκονόμου είναι ανοιχτός στο κοινό και δεν παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, τα πλάνα όλων των εισόδων και εξόδων του κτιρίου εξετάζονται τώρα από την αστυνομία, σύμφωνα με την Jessica Gardner, διευθύντρια της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου. Λέει στην Guardian ότι η επιστροφή των χειρογράφων έχει φέρει «απέραντη χαρά» σε εκείνη και τους συναδέλφους της. «Είναι ασφαλείς, είναι σε καλή κατάσταση, είναι σπίτι», λέει.

«Είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έγγραφα σε ολόκληρη την ιστορία της επιστήμης», λέει στο BBC ο Jim Secord, ομότιμος καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο Secord ήταν μέλος μιας ομάδας ειδικών που μελέτησαν τα χειρόγραφα κατά την επιστροφή τους και επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά τους στην αστυνομία. "Ο Δαρβίνος χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους μελανιού στα σημειωματάρια. Για παράδειγμα, στη διάσημη σελίδα του δέντρου της ζωής, υπάρχει και ένα καφέ μελάνι και επίσης ένα γκρι μελάνι. Αυτού του είδους οι αλλαγές είναι αρκετά δύσκολο να σφυρηλατηθούν με πειστικό τρόπο", λέει. «Αυτά είναι τα μικροσκοπικά ενδεικτικά σημάδια που μπορεί να χρησιμοποιήσει ολόκληρη η ομάδα ερευνητών στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου για να πει ότι είναι γνήσιοι».

Τα σημειωματάρια θα εκτίθενται δημόσια στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ : theartnewspaper.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ