Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.5.2022

Ένα βάζο που φυλασσόταν σε κουζίνα στην Αγγλία θα μπορούσε να πουληθεί προς 150.000 λίρες (175.000 ευρώ), αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα σπάνιο κινεζικό τεχνούργημα του 18ου αιώνα που δημιουργήθηκε για τον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ.


Το βάζο αγοράστηκε από έναν χειρουργό τη δεκαετία του 1980 για μερικές εκατοντάδες λίρες, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Dreweatts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος διαχειρίζεται την πώληση. Ο χειρουργός το έδωσε στον γιο του, ο οποίος μη συνειδητοποιώντας την αξία του, το τοποθέτησε στην κουζίνα.

vazo-kouzina Dreweatts4


Το βάζο είναι άκρως εντυπωσιακό, στα χρώματα του χρυσού και του ασημί σε μπλε φόντο. Φέρει, επίσης, το χαρακτηριστικό σήμα έξι χαρακτήρων της περιόδου Τσιανλόνγκ στη βάση του. Υπολογίζεται ότι θα πουληθεί από 100.000 μέχρι 150.000 λίρες στη δημοπρασία του Dreweatts στις 18 Μαΐου.

«Οι ανακαλύψεις αυτού του τύπου είναι πολύ σπάνιες στη ζωή ενός εκτιμητή», είπε στο CNN την Πέμπτη ο Mark Newstead, ειδικός σύμβουλος για ασιατικά κεραμικά και έργα τέχνης στο Dreweatts.

vazo-kouzina-l Dreweatts3


Ο Newstead είπε ότι είδε για πρώτη φορά το βάζο όταν ο ίδιος, η σύζυγός του και ένα άλλο ζευγάρι ήταν για φαγητό σε φιλικό σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το βάζο βρισκόταν σε μια εσοχή πίσω από το τραπέζι της κουζίνας.

Όταν επισκέφθηκε το σπίτι μερικά χρόνια αργότερα, είδε ότι το βάζο είχε μεταφερθεί σε ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος σε έναν μεγάλο μπουφέ από μαόνι στο σαλόνι. Στη συνέχεια το κοίταξε πιο προσεκτικά και σκέφτηκε ότι ήταν το Τσιανλόνγκ. Ωστόσο, το βάζο έμεινε εκεί που ήταν για άλλα 20 χρόνια.

vazo-kouzina-Dreweatts2


Ο οίκος δημοπρασιών Dreweatts περιέγραψε το βάζο ως ένα «εξαιρετικό παράδειγμα αυτοκρατορικής πορσελάνης Τσιανλόνγκ», το οποίο χρησιμοποιούσε εξαιρετικά ασυνήθιστες τεχνικές επισμάλτου και εντυπωσιακά χρώματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πολύτιμο αντικείμενο βρίσκεται σε ένα σπίτι. Ένας πίνακας Τσιμαμπούε του 13ου αιώνα, ο οποίος πουλήθηκε για 26,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019, ανακαλύφθηκε κρεμασμένος σε μια γαλλική κουζίνα. Και ένας πίνακας 400 ετών που βρέθηκε το 2014 κατά λάθος σε μια σοφίτα, όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιού ήθελαν να φτιάξουν μια στέγη, εκτιμήθηκε στα 136 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: lifo.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ