10 ταινίες με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.5.2022

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνόδευσε πολύ γνωστές ταινίες στην πορεία τους στον κινηματογράφο. Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται το «Οι δρόμοι της φωτιάς» (Chariots of Fire) για την ομώνυμη ταινία του 1981 η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.


Vortex ή To πρόσωπο της Μέδουσας του Νίκου Κούνδουρου (1967)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπογράφουν τη μουσική για την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Vortex ή Το πρόσωπο της Μέδουσας» του 1967.

Η ταινία άρχισε να γυρίζεται το καλοκαίρι του 1966 στην Κρήτη και ολοκληρώθηκε μετά από πολλές αναθεωρήσεις του σεναρίου και της αρχικής μορφής της στο Λονδίνο, κατά την αυτοεξορία του Νίκου Κούνδουρου στα χρόνια της δικτατορίας. Πρόκειται για μια υπόθεση «ανθρωποφαγίας» με επίκεντρο ένα θελκτικό θηλυκό που σαν μέδουσα, ή αράχνη, «ρουφάει» χωρίς αναστολές κάθε αρσενικό. Μια μέρα, ο Φίλιππος βλέπει την κοπέλα από μια μισάνοιχτη πόρτα στην αγκαλιά του μικρότερου αδελφού του και αποσύρεται διακριτικά για να μην τον αντιληφθούν. Λίγες μέρες αργότερα, σε μια εκδρομή στα ελληνικά νησιά, ο μικρός αδελφός εξαφανίζεται.





The Missing του Κώστα Γαβρά (1982)

Ο Αγνοούμενος (The Missing) είναι αμερικανική ταινία του 1982 σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά και σε σενάριο του σκηνοθέτη και του Ντόναλντ Στιούαρτ. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Χάουζερ, που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τσάρλι Χόρμαν, εξαφανισθέντα στη Χιλή του, Αουγούστο Πινοσέτ.

Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, Τσάρλι Χόρμαν, εξαφανίζεται στη Χιλή όταν γίνεται το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Στη χώρα καταφτάνει ο πατέρας του, Έντμουντ, ο οποίος θεωρεί ότι οι ιδεολογικές απόψεις του γιου του τον οδήγησαν σε αυτό το γεγονός. Επίσης, έχει κακές σχέσεις με τη σύζυγο του γιου του, την Μπεθ, καθώς έχει και εκείνη τις ίδιες απόψεις. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, όμως, ο Έντμουντ ανακαλύπτει ότι η αμερικανική πλευρά καθυστερεί επίτηδες την υπόθεση και πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το δικτατορικό καθεστώς της Χιλής. Στην πορεία, οι σχέσεις του με την Μπεθ αποκαθίστανται. Στο τέλος, οι αμερικανικές αρχές τον πληροφορούν πως ο γιος του δικαίως είναι νεκρός, καθώς είχε ριζοσπαστικές πολιτικές αντιλήψεις.





Blade Runner (1982)

Το Blade Runner είναι αμερικανική κινηματογραφική νεο-νουάρ ταινία επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 1982 του Ρίντλεϊ Σκοτ, με πρωταγωνιστές τους Χάρισον Φορντ, Ρούτγκερ Χάουερ, Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος, Σον Γιανγκ και Ντάριλ Χάνα. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον Χάμπτον Φάντσερ και τον Ντέιβιντ Πίπλς, ενώ πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας Το Ηλεκτρικό Πρόβατο του Φίλιπ Κ. Ντικ, που κυκλοφόρησε το 1968.

Η ταινία παρουσιάζει ένα δυστοπικό Λος Άντζελες, στο οποίο κατασκευάζονται, από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, γενετικά προηγμένες «ρέπλικες» (replicants), οι οποίες είναι εξωτερικά όμοιες με τους ανθρώπους. Η χρήση τους στη Γη απαγορεύεται, και ρυθμίζονται αποκλειστικά για επικίνδυνες ή ιατρικές εργασίες, σε αποικίες του εξώκοσμου. Οι ρέπλικες που αψηφούν την απαγόρευση και επιστρέφουν στη Γη καταζητούνται και θανατώνονται («αποσύρονται») από ειδικούς εργαζόμενους της αστυνομίας, γνωστούς ως «Blade Runners». Η ταινία εστιάζει στην ομάδα από ρέπλικες που δραπέτευσαν πρόσφατα και κρύβονται στο Λος Άντζελες και στον έμπειρο Blade Runner Rick Deckard (Χάρισον Φορντ), ο οποίος δέχεται απρόθυμα την αποστολή να τις κυνηγήσει.

Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Έλληνας συνθέτης Vangelis. Μια συνέχεια, Blade Runner 2049, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017.





Η ανταρσία του Μπάουντι (1984)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπογράφει τη μουσική και για την ταινία του 1984 «Η ανταρσία του Μπάουντι». Στην ταινία αυτή, το ιστιοφόρο «Μπάουντι», με έναν αυταρχικό πλοίαρχο για κυβερνήτη, κατευθύνεται προς την Ωκεανία για να φορτώσει αρτόδεντρα. Ο υποπλοίαρχος του καραβιού καταλαβαίνει αμέσως ότι με τη συμπεριφορά του κυβερνήτη το πλήρωμα θα αντιδράσει, πράγμα που θα συμβεί όταν μετά από μια δυνατή τρικυμία η στάση του κυβερνήτη θα γίνει εντελώς απάνθρωπη.



Francesco (1989) 



Conquest of Paradise (1992)

Για τη μουσική της ταινίας απέσπασε το βραβείο Echo Awards, αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα.





Tα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (1992)





«Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή (1996)





«Alexander» του Όλιβερ Στόουν (2004)





«Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή (2007)





ΠΗΓΗ:  athensvoice.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ