«Memphis Again» στην Triennale Milano

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.5.2022

Τον χειμώνα 1980-81, μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών αποφάσισε να αποκοπεί από τα δόγματα του φανξιοναλισμού και του βιομηχανικού ντιζάιν. Η κολεκτίβα που αναδύθηκε γύρω από τον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Ettore Sottsass πήρε το όνομα «Memphis» από το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν «Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again» το οποίο ακουγόταν στην πρώτη συνάντηση των μελών. Τώρα, η Triennale Milano και η Memphis Milano παρουσιάζουν την έκθεση «Memphis Again».




portrait-memphis-again-c8322d54-48b2-4a3c-96e1-5dbb334817ff-mobile-jpeg-640×760-


Με επιμέλεια από τον Christoph Radl, η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 200 έπιπλα και αντικείμενα που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1981 και 1986· διατεταγμένα σε χρονολογική σειρά στον μήκους 100 μέτρων χώρο της Curva Gallery, ο οποίος υποδέχεται τους επισκέπτες και τους οδηγεί σε μια πασαρέλα με μουσική από τον Seth Troxler, τον αμερικανό DJ, δίνοντας μια νότα νάιτ κλαμπ (https://www.youtube.com/watch?v=V_RnmqA6iI0&t=3s).


Στους σκουρόχρωμους τοίχους του εκθεσιακού χώρου προβάλλονται φράσεις από κριτικούς, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, δίνοντας τη δυνατότητα μιας οικείας ματιάς στο ντιζάιν μιας από τις πιο διάσημες κολεκτίβες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στόχος της ομάδας Memphis ήταν να υπερβεί τις επιταγές του φανξιοναλισμού και να υμνεί το μπανάλ και το καθημερινό. Έσπασαν τα ταμπού του καλού γούστου και η τελική τους υπέρβαση έγινε το 1982 όταν ο γκουρού της μόδας Karl Lagerfeld επίπλωσε το διαμέρισμά του στο Μόντε Κάρλο με τα τελευταία τότε κομμάτια της Memphis.

Η έκθεση «Memphis Again» ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου.

triennale-milano-presents-memphis-again-italian-design-icons-with-a-nightclub-twist (1)
triennale-milano-presents-memphis-again-italian-design-icons-with-a-nightclub-twist

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ