Kλεμμένο για 30 χρόνια έργο του Βίλεμ ντε Κούνινγκ επιστρέφει στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.5.2022

Το έργο «Woman-Ochre» (Γυναίκα σε ώχρα) του Βίλεμ ντε Κούνινγκ, που αγνοούνταν για 30 χρόνια μετά από ληστεία, επιστρέφει σε δημόσια θέα στο Getty Center στο Λος Άντζελες αυτό το καλοκαίρι σε μια έκθεση με τίτλο: Βίλεμ ντε Κούνινγκ: Κλοπή και ανάκτηση.


Το 1985, την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο πίνακας αφαιρέθηκε από την κορνίζα του και κλάπηκε από το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα (UAMA), σε μια ληστεία που έγινε μέρα μεσημέρι. Όταν το μουσείο άνοιξε περίπου στις 9 το πρωί, ένας άνδρας και μια γυναίκα ακολούθησαν ένα μέλος του προσωπικού στο εσωτερικό του κτιρίου. Ενώ η γυναίκα αποσπούσε την προσοχή ενός φρουρού ασφαλείας, ο άντρας έκοψε τον πίνακα από το πλαίσιο και τον τύλιξε βιαστικά σε ρολό. Το ζευγάρι έφυγε από το μουσείο σε λιγότερο από 15 λεπτά αργότερα.

Kooning
Willem de Kooning, Woman-Ochre (1954-55) © 2022 The Willem de Kooning Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York; Collection of The University of Arizona Museum of Art, Tucson; Gift of Edward J. Gallagher, Jr.

Ο πίνακας, που δημιουργήθηκε γύρω στα 1954-55, υπέστη μεγάλη ζημιά κατά τη διάρκεια της ληστείας και έπρεπε να υποβληθεί σε μια έντονη, σχολαστική διαδικασία συντήρησης μόλις έφτασε στο Γκετί. "Ο πίνακας έφτασε σε εμάς σε πολύ κακή κατάσταση", δήλωσε ο Ulrich Birkmaier, ανώτερος συντηρητής έργων ζωγραφικής στο Μουσείο, σε δελτίο τύπου. "Ο βάναυσος τρόπος με τον οποίο ξηλώθηκε από την επένδυση του προκάλεσε σοβαρές αποκολλήσεις χρώματος, και σκισίματα, για να μην αναφέρουμε τη ζημιά που προκάλεσε η λεπίδα που χρησιμοποιήθηκε για να τον αποκόψει από το πλαίσιο του. Το να φέρεις έναν πίνακα από μια τόσο άσχημη κατάσταση σε έργο που μπορεί να εκτεθεί είναι ένα τεράστιο επίτευγμα".

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Γκετί τον Αύγουστο του 2017, οι David Van Auker, Buck Burns και Rick Johnson αγόρασαν τον πίνακα, μαζί με άλλα αντικείμενα, από την περιουσία ενός αποθανόντος ζευγαριού στο Cliff του Νέου Μεξικού. Πήγαν τα αντικείμενα στο κατάστημά τους-Manzanita Ridge Furniture & Antiques στο κοντινό Silver City και εξέθεσαν το έργο. Δύο χρόνια νωρίτερα το UAMA, σε συντονισμό με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, άρχισε να δημοσιοποιεί την 30ή επέτειο της κλοπής. Όταν οι πελάτες άρχισαν να σχολιάζουν τη γνησιότητα του πίνακα, ο Van Auker άρχισε να ερευνά την αγορά του. Τελικά τη συνέδεσε με το έγκλημα δεκαετιών και επικοινώνησε με το UAMA, το οποία ανέκτησε τον πίνακα.

Kooning1 (3)
Το έργο υποβλήθηκε σε μια έντονη, σχολαστική διαδικασία συντήρησης μόλις έφτασε στο Γκετί. Artwork © 2022 The Willem de Kooning Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York; Photograph © J. Paul Getty Trust

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που το Γκετί συμφώνησε γενναιόδωρα να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και να αναλάβει το πολύπλοκο έργο συντήρησης που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόταν ο ντε Κούνινγκ μας", λέει ο Andrew Schulz, αντιπρόεδρος για τις τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Η γυναίκα σε ώχρα» είναι ένα κόσμημα της συλλογής του Μουσείου Τέχνης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ανυπομονούμε να το έχουμε ξανά στις γκαλερί μας αυτό το φθινόπωρο.

Ο πίνακας θα εκτεθεί στο Κέντρο Γκετί αυτό το καλοκαίρι, από τις 7 Ιουνίου έως τις 28 Αυγούστου, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το φθινόπωρο του 2022. Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την κλοπή, The Thief Collector, σε σκηνοθεσία της Allison Otto, θα κυκλοφορήσει το 2022.

Ένα κλεμμένο για τριάντα χρόνια έργο του Βίλεμ ντε Κούνινγκ επιστρέφει στο το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα

Kooning1 (1)-2
Το έργο υποβλήθηκε σε μια έντονη, σχολαστική διαδικασία συντήρησης μόλις έφτασε στο Γκετί. Artwork © 2022 The Willem de Kooning Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York; Photograph © J. Paul Getty Trust
Ο πίνακας υπέστη μεγάλη ζημιά κατά τη διάρκεια της ληστείας. © 2022 The Willem de Kooning Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York; Collection of The University of Arizona Museum of Art, Tucson; Gift of Edward J. Gallagher, Jr.

Πηγή: lifo.gr / Της Αργυρώ Μποζώνη

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ