Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.6.2022
Chidori Bunka. Φωτο: Yoshiro-Masuda

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η Γαλλίδα αρχιτέκτονας Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το βραβείο αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας 2022. Είναι η τέταρτη νικήτρια του Βραβείου Αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας (RA), το οποίο "γιορτάζει τις υποτιμημένες συνεισφορές" στην αρχιτεκτονική.


Aubervilliers_CREDIT_Marc_Pataut_(3)
Aubervilliers. Φωτο: Μarc Patout

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie με ταράτσες στο Aubervilliers. Σήμερα ζει και εργάζεται σε ένα στούντιο στο Le Liégat.

"Τα επιτεύγματα της Renée Gailhoustet ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που παράγεται ως κοινωνική ή προσιτή κατοικία οπουδήποτε σήμερα", δήλωσε ο Farshid Moussavi, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας του 2022. "Το έργο της έχει μια ισχυρή κοινωνική δέσμευση που συνδυάζει τη γενναιοδωρία, την ομορφιά, την οικολογία και τη συμμετοχικότητα", συνέχισε.

Renee_Gailhoustet_Interiors_CREDIT_Laurent_Kruszyk_(4)
Renee Gailhoustet Interiors. Φωτο: Laurent Kruszyk

Εκτός από τον Moussavi, στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο διευθυντής του βραβείου Aga Khan Award for Architecture Farrokh Derakhshani, η εικαστικός Cornelia Parker και η Βρετανίδα επιμελήτρια και συγγραφέας Zoë Ryan. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν επίσης ο συγγραφέας του βραβείου Πούλιτζερ Hisham Matar και ο Βρετανός αρχιτέκτονας Peter St John.

Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε το έργο της Γκεγιουστέ για την ικανότητά της να προάγει την κοινωνική σύνδεση στο αστικό περιβάλλον, μαζί με τη δια βίου δέσμευση της αρχιτέκτονος για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών στα προάστια του Παρισιού.

Aubervilliers_CREDIT_Marc_Pataut_(1)
Aubervilliers. Φωτο: Μarc Patout

"Το εντυπωσιακό έργο της αντανακλά σταθερά το ενδιαφέρον της για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής ως κοινωνικής και πολιτιστικής πρακτικής", δήλωσε η κριτική επιτροπή. "Τα κτίριά της καταδεικνύουν την πίστη στις κοινωνικές συνδέσεις και τη φιλοδοξία της για δομές και αστικά περιβάλλοντα που είναι συνεκτικά αλλά υποστηρίζονται από την ποικιλομορφία".

Από το 2018, το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας απονέμεται σε ένα άτομο του οποίου το έργο εμπνέει και καθοδηγεί τη συζήτηση, τη συλλογή ή την παραγωγή αρχιτεκτονικής.

Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται η Ισπανίδα καλλιτέχνης Cristina Iglesias, οι ιδρυτές της Diller Scofidio + Renfro, Elizabeth Diller και Ricardo Scofidio, και η αρχιτέκτονας από την Ιαπωνία Itsuko Hasegawa.

ChirathResidenceCREDITAnand_Jaju__Jino_and_Midhu_(01)
Chirat Residence by Wallmakers. Φωτο: © Anand Jaju, Jino and Midhu

Aubervilliers_CREDIT_Marc_Pataut_(2)
Aubervilliers. Φωτο: Μarc Patout

Ανακοινώθηκαν επίσης οι τέσσερις φιναλίστ για το βραβείο Dorfman της Βασιλικής Ακαδημίας, το οποίο αναγνωρίζει ανερχόμενους αρχιτέκτονες, στούντιο και αρχιτεκτονικές συλλογικότητες από όλο τον κόσμο.

Το βρετανικό στούντιο Apparata, το ιαπωνικό στούντιο Dot Architects, η περουβιανή μη κερδοσκοπική οργάνωση Semillas και το ινδικό στούντιο Wallmakers επιλέχθηκαν για τη συμβολή τους στο μέλλον της αρχιτεκτονικής. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε το κινεζικό αρχιτεκτονικό στούντιο BCKJ Architects.

Πηγή: lifo.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ