Στο ΤΕΠΑΚ η οικία του κορυφαίου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.6.2022

Την παραχώρηση της οικίας του κορυφαίου Κύπριου Ζωγράφου και πατέρα της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, Αδαμάντιου Διαμαντή, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε το ΤΕΠΑΚ με την Κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλιάς. Το Πρωτόκολλο προβλέπει, επίσης, τη διατήρηση και αξιοποίηση τής οικίας του Διαμαντή από το Πανεπιστήμιο, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου «Αδαμάντιος Διαμαντής».

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Πρωτόκολλο υπέγραψε ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και εκ μέρους της Κοινότητας, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου,. Στέφανος Θεοδότου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Ιουνίου, στο Μουσείο Αγροτικής Ζωής της Κοινότητας.


cache_780x1200_Analog_medium_3395225_1513313_06062022105116

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρύτανης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου, σημειώνοντας ότι πέραν από την αξιοποίηση της οικίας του Διαμαντή από τους φοιτητές και ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου και τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου, το ΤΕΠΑΚ θα αναλάβει και τη ψηφιοποίηση του έργου του Κύπριου Ζωγράφου.


Είπε, επίσης, ότι η υπογραφή του εν λόγω Πρωτοκόλλου δείχνει και τη σημασία που προσδίδει το Πανεπιστήμιο στα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Αναφέρθηκε, τέλος, στους σχεδιασμούς του ΤΕΠΑΚ για ανάπτυξη συνεργασιών με ορεινές κοινότητες της Λεμεσού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υφιστάμενες συνεργασίες με τις κοινότητες του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς, της Πάχνας και της Λόφου.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου εξέφρασε τη συγκίνησή του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου με το ΤΕΠΑΚ και το χωριό του, το οποίο, όπως είπε, «ο Διαμαντής αγάπησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του. Στο χωριό που ο Διαμαντής τίμησε με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντας μας τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και υψηλή παρακαταθήκη χρέους»


«Το κάλεσμα μας για συνδρομή και σύμπραξη με την επιστημονική κοινότητα και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη Δημιουργία Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου «Αδαμάντιος Διαμαντής», αποτελεί επένδυση στον πολιτισμό, θεωρώντας την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον του χωριού μας», είπε ο Κοινοτάρχης. Πιστεύω βαθιά, συνέχισε "ότι το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Αδαμάντιος Διαμαντής, θα  αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για το Χωριό μας, για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τον Πολιτισμό, για την Τέχνη».


Μιλώντας για τη ζωή και το σημαντικό έργο του ζωγράφου, η Καθηγήτρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Κλίτσα Αντωνίου είπε πως ο Αδαμάντιος Διαμαντής «υπήρξε ο καλλιτέχνης που σφράγισε ανεξίτηλα με την παρουσία του την κυπριακή τέχνη του 20ου αιώνα, όχι μόνο μέσα από το δικό του εικαστικό έργο, αλλά και από την ερευνητική και εκπαιδευτική του προσφορά" σημειώνοντας ότι "η πολύπλευρη και διεισδυτική προσωπικότητα του Διαμαντή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν".


«Ο Διαμαντής ‘ήταν’ γράφει o Γιώργος Σεφέρης τον Φεβρουάριο του 1964, ‘από τους ανθρώπους που αγαπά κάνεις αμέσως- είχε την ακτινοβολία της αγάπης - το ίδιο και η ζωγραφική του- από τότε συναντηθήκαμε σπάνιες φορές, όπως το ’φέρνε η μοίρα, αλλά η παρουσία του είναι πάντα παρούσα στη μνήμη μου σε καλές και κακές στιγμές’», είπε η Καθηγήτρια .


Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο εγγονός του Ζωγράφου, Μάρκος Διαμαντή, ο οποίος ήρθε  από την Αυστραλία ειδικά για την εκδήλωση εκφράζοντας μεγάλη του χαρά για τη συνεργασία της κοινότητας με το ΤΕΠΑΚ για τη διατήρηση και αξιοποίηση της οικίας του παππού του για σκοπούς εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ,  Χρίστος Χωματάς, ο Επιτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Τάσος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών, Δρ Γιάννης Χρηστίδης καθώς επίσης κάτοικοι της κοινότητας και στελέχη του Πανεπιστημίου.


Ο Πρύτανης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ επισκέφθηκαν νωρίτερα την ίδια μέρα, τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, όπου επιθεώρησαν τις εργασίες των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου της κοινότητας οι οποίες θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου. Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.


(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ