Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει την εξαγωγή ενός έργου του Νικολά Πουσέν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.6.2022

Η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε την εξαγωγή ενός πίνακα του Νικολά Πουσέν, με την ελπίδα να βρεθεί αγοραστής για το έργο Confirmation (περίπου 1637-40), το οποίο βρίσκεται στη Βρετανία τα τελευταία 240 χρόνια.


Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού (DCMS) αναφέρει ότι το έργο αξίζει 19 εκατομμύρια λίρες. Ο φραγμός εξόδου από τη χώρα θα λήξει στις 9 Ιανουαρίου 2023, αλλά θα μπορούσε να μετατεθεί για τις 9 Ιουλίου, εάν ένα βρετανικό ίδρυμα δώσει μια σοβαρή υπόσχεση για την αγορά του έργου. Οι αξιωματούχοι του DCMS λένε ότι το έργο "έχει κρεμαστεί στους τοίχους μερικών από τα πιο διάσημα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Dulwich Picture Gallery και του Μουσείου Fitzwilliam στο Cambridge".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το έργο ανήκει στον David Manners, τον 11ο δούκα του Rutland, ο οποίος διαμένει στο κάστρο Belvoir στο Leicestershire. "Η πώληση του Confirmation θα επιτρέψει στους διαχειριστές του ακινήτου να συνεχίσουν να επενδύουν στη διατήρηση του κάστρου και της περιβάλλουσας περιουσίας", αναφέρει εκπρόσωπος του Δούκα.

Το Confirmation αποτελεί μέρος της σειράς με τίτλο "Τα επτά μυστήρια". Ο Κρίστοφερ Μπέικερ, μέλος της αναθεωρητικής επιτροπής για την εξαγωγή έργων τέχνης, αναφέρει ότι τα Μυστήρια του Πουσέν φιλοτεχνήθηκαν για τον σημαντικό Ρωμαίο πολυμαθή και συλλέκτη Cassiano dal Pozzo, προσθέτοντας ότι "ο συγκρατημένος κλασικισμός τους είχε βαθύ αντίκτυπο σε πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες".

Τα έργα πέρασαν πρώτα από την οικογένεια Dal Pozzo και αργότερα από την οικογένεια Boccapaduli και πωλήθηκαν το 1785 στον Charles Manners, τον τέταρτο δούκα του Rutland (1754-87) στο Leicestershire. Στη συνέχεια οι πίνακες πέρασαν με τη σειρά τους στον σημερινό ιδιοκτήτη.

Ο υπουργός Τεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Πάρκινσον, αναφέρει σε δήλωσή του: "Η άνευ προηγουμένου σειρά Επτά Μυστήρια είναι ένα παράδειγμα της εξαιρετικής εφευρετικότητας του Νικολά Πουσέν και η «Επιβεβαίωση» ξεχωρίζει ως το πιο εκλεπτυσμένο έργο της παραγγελίας". Το DCMS αναφέρει ότι "υπάρχει ένα σύνθετο σχίσιμο ακριβώς αριστερά από το κέντρο, μέσα και πάνω από το γονατιστό παιδί με κόκκινο χρώμα, με ορατά παλιά ρετουσάρισμα".

Πηγή: lifo.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ