Είκοσι χρόνια ζωής και δημιουργικότητας συμπληρώνει φέτος η «Φωτοδός»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.6.2022

Είκοσι χρόνια ζωής και δημιουργικότητας συμπληρώνει φέτος ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Φωτοδός», ο οποίος, «παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από την πανδημία, κατάφερε να επιβιώσει και να μάλιστα να ενδυναμωθεί χωρίς να σταματήσει να δημιουργεί ακόμα και μέσω διαδικτύου». Η «Φωτοδός» γιορτάζει την επέτειο αυτή εκδίδοντας επετειακό λεύκωμα και διοργανώνοντας ομαδική έκθεση μελών της.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η «Φωτοδός» συνεχίζει να υπάρχει διότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την φωτογραφία και έχουν πιστέψει στον κοινό σκοπό που έχει τεθεί από την αρχή της ίδρυσης της και δεν είναι άλλος από την παραγωγή και προώθηση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας στην Κύπρο.


«Αυτή η ανιδιοτέλεια και κοινή αγάπη προς τη φωτογραφία δημιούργησε σχέσεις αλληλοσεβασμού μεταξύ των μελών της ώστε σήμερα η Φωτοδός να είναι ακόμα πιο δυνατή», αναφέρει η ανακοίνωση.


Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια από την αρχή της ύπαρξης του οργανισμού, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που με την στήριξη τους εκδίδεται το επετειακό λεύκωμα και παρουσιάζονται οι φωτογραφίες στην αναδρομική αυτή έκθεση, σημειώνεται.


Η «Φωτοδός» μέσω σημαντικών συνεργασιών με άλλους φορείς του πολιτισμού κατάφερε να φέρει στην Κύπρο εκθέσεις σημαντικών φωτογράφων όπως Henri Cartier Bresson, Sebastiao Salgado, Βούλας Παπαϊωάννου, Κώστα Μπαλάφα, Νίκου Οικονομόπουλου.


Διοργάνωσε επίσης διαλέξεις και σεμινάρια με ειδικούς στο τομέα τους όπως ο Πλάτων Ριβέλλης και ο Γιώργος  Γερόλυμπος.


Οι δραστηριότητες της «Φωτοδού» περιλαμβάνουν πλέον σε τακτική βάση την ετήσια ομαδική έκθεση των μελών της (20 ομαδικές εκθέσεις), τις εκδηλώσεις κάθε Πέμπτη που ενισχύονται και εμπλουτίζονται συνεχώς με θέματα πέραν της φωτογραφίας, και τα μαθήματα φωτογραφίας που τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε χρόνο.


Επίσης, «ειδικά μαθήματα φωτογραφίας είχαν γίνει σε παιδιά προσφύγων που βρίσκονται στην Κύπρο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες (UNHCR) ενώ πραγματοποιήθηκε κι ένας μεγάλος αριθμός από ατομικές εκθέσεις μελών και μη μελών μας.


Η εκδοτική δραστηριότητα της «Φωτοδού» συνεχίζεται από τη ημέρα ίδρυσης της και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 26 λευκώματα φωτογραφιών των ομαδικών μας εκθέσεων με δύο επετειακά λευκώματα για τα 10 και 20 χρόνια της Φωτοδού, τρία λευκώματα που συνόδευσαν τις εκθέσεις μας στην Πράγα, το Λουξεμβούργο και το Λονδίνο και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του Ζήνωνα Σιερεπεκλή.


Πέραν των εκθέσεων της στην Κύπρο, η «Φωτοδός» αντιπροσώπευσε την Κύπρο είτε ατομικά είτε ομαδικά, σε εκθέσεις φωτογραφίας στη Τσεχία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Στην επετειακή αναδρομική έκθεση και έκδοση λαμβάνουν μέρος 31 από τα μέλη της «Φωτοδού με έργα που έχουν παρουσιαστεί στις ομαδικές μας εκθέσεις τα τελευταία 10 χρόνια.


Συνολικά, οι 140 φωτογραφίες, αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς που επιτελείται τα τελευταία 10 χρόνια στη «Φωτοδό».


«Υπάρχουν τόσο έγχρωμες όσο και ασπρόμαυρες φωτογραφίες αν και δεν έχει σημασία το χρώμα των φωτογραφιών αλλά να έχουν κάτι να πουν και να καταφέρνουν να συγκινήσουν το θεατή» σημειώνει η ανακοίνωση.


Τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης και η παρουσίαση πραγματοποιούνται την Παρασκευή 1η Ιουλίου στο οίκημα της «Φωτοδού» σε μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν τα ιδρυτικά μέλη της «Φωτοδού». Η έκθεση παραμένει ανοικτή μέχρι την Κυριακή, 10/7/2022.


(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ