Achtung! Μέρες γερμανικού σινεμά στην Κύπρο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.2.2012

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου διοργανώνουν τις Μέρες Γερμανικού Κινηματογράφου 2012.


Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στο Σινέ Στούντιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κατά την έναρξη του φεστιβάλ στις 3 Φεβρουαρίου, οι οργανωτές προσκαλούν το κοινό να απολαύσει μαζί τους ένα ποτήρι κρασί στις 20:30.

Το πρόγραμμα


Το φεστιβάλ θα εγκαινιάσει η ταινία Drei [Three] / Παρασκευή 3.2 και Τρίτη 7.2.2012.



Πρόκειται για μια ακόμη επιτυχία του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη Tom Tykwer [γνωστού για τις ταινίες Run, Lola, Run και Perfum: The story of a Murderer], η οποία επικεντρώνεται στη ζωή τριών ανθρώπων: του ζευγαριού Hanna και Simon και του άντρα που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή τους, του γοητευτικού Adam. Το ζευγάρι χωρίς να το ξέρει ερωτεύεται τον Adam και τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Hanna μένει έγκυος.



Ακολούθως θα προβληθεί η ταινία Almanya – Wilkommen in Deutschland / Κυριακή 5.2 και Κυριακή 12.2.2012.



Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Yasemin Samdereli, παρουσιάζει με κωμικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στο παράδειγμα της οικογένειας του Hüseyin, ο οποίος κατάφερε να φέρει την οικογένεια του από την Τουρκία στη Γερμανία, ή Almanya, τη δεκαετία του '60.
Όταν όμως ο εγγονός του Cenk, που μεγαλώνει στη Γερμανία του σήμερα, αρχίζει να διερωτάται ποια πραγματικά είναι η καταγωγή του ή η ταυτότητα του, τότε η ξαδέλφη του Canan προσπαθεί να τον παρηγορήσει λέγοντάς του την ιστορία του παππού τους, ο οποίος ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια, αποφασίζει να πάρει την οικογένεια του πίσω στην Τουρκία, σε ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις, καυγάδες και συμφιλιώσεις, μέχρι που τα πράγματα παίρνουν μια άλλη απροσδόκητη τροπή.



Σειρά μετά έχει η ταινία Renn, wenn du kannst [Run, If You Can] / Παρασκευή 10.2 και Τρίτη 14.2.2012.



Η ταινία είναι του ανερχόμενου σκηνοθέτη Dietrich Brüggemann και πρόκειται για μια κωμικοτραγική ταινία που επικεντρώνεται στο θέμα της αναπηρίας στην κοινωνία μας. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Ben, ο οποίος κάθεται για το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι, ο φροντιστής του Christian, ο οποίος παίρνει τη ζωή πολύ χαλαρά και η Annika, μια τελειομανής φοιτήτρια βιολοντσέλου, την οποία ο Ben παρακολουθεί καθημερινά από το μπαλκόνι του. Όταν μια μέρα η Annika χτυπά με τον Christian γνωρίζεται με τους δύο και γίνονται φίλοι.



Η τέταρτη ταινία που θα προβληθεί είναι η κωμωδία Kebab Connection / Πέμπτη 16.2.2012, του Γερμανού σκηνοθέτη Anno Saul, το σενάριο της οποίας μεταξύ άλλων έγραψε ο γνωστός σκηνοθέτης Fatih Akin.



Η ταινία παρουσιάζει με κωμικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ibo, γιος οικογένειας μεταναστών, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει ο πρώτος σκηνοθέτης που θα γυρίσει μια γερμανική ταινία Κουνγκ-Φου και αρκείται όμως για αρχή στο γύρισμα ενός διαφημιστικού σποτ για το εστιατόριο του θείου του. Παρόλο που το σποτάκι του σημειώνει μεγάλη επιτυχία, δεν καταφέρνει να βρει κάποιον που θα τον βοηθήσει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Και στην προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν είναι δυστυχώς καλύτερα: Η Γερμανίδα σύντροφός του που κυοφορεί το παιδί τους, τον εγκαταλείπει θεωρώντας πως αυτός δεν χαίρεται αρκετά για την εγκυμοσύνη της, ενώ οι γονείς του απογοητεύονται και τον διώχνουν από το σπίτι, διότι αρνούνται να δεχτούν μια Γερμανίδα για μητέρα των εγγονιών τους.



Η επόμενη ταινία που θα προβληθεί είναι η βραβευμένη ταινία Whisky mit Vodka [Whiskey with Vodka] / Παρασκευή 17.2 και Δευτέρα 20.2.2012, του γνωστού Γερμανού σκηνοθέτη Andreas Dresen.



Στην ταινία του παρουσιάζει την προσπάθεια ενός γερασμένου αστέρα, του Otto, να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στην καινούρια του ταινία, για την οποία ο σκηνοθέτης ανήμπορος να βασιστεί σε αυτόν λόγω της κακής του συνήθειας, αυτής του αλκοόλ, αποφασίζει να προσλάβει έναν κατά πολύ νεότερο του Otto ηθοποιό, ο οποίος για σιγουριά θα γυρίσει εκ νέου όλες τις σκηνές.



Η έκτη ταινία που θα προβληθεί στο φεστιβάλ είναι η ευχάριστη κωμωδία Absurdistan [Κυριακή 19.2.2012] του επιτυχημένου Γερμανού σκηνοθέτη Veit Helmer.



Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν το 2001 στην Τουρκία, η ταινία διηγείται την ιστορία ενός χωριού στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια νερού, όταν μια σωλήνα του υδρευτικού του συστήματος έχει υποστεί βλάβη. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται καιρό χωρίς να συγκινεί του τεμπέληδες άντρες του χωριού μέχρι που οι γυναίκες τους λαμβάνουν δράση: Με το σλόγκαν ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΕΞ προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση.



Το φεστιβάλ θα κλείσει με την ταινία Goethe [Young Goethe in love], του Γερμανού σκηνοθέτη Philipp Stölzl / Τρίτη 21.2, Πέμπτη 23.2 και Παρασκευή 24.2.2012



Το περιεχόμενό της δεν είναι άλλο από τους έρωτες του νεαρού Γερμανού συγγραφέα και φιλόσοφου Johann Wolfgang von Goethe. Η ταινία παρουσιάζει τον νεαρό Goethe, ένα άσημο ακόμη συγγραφέα και φοιτητή της Νομικής να εξορίζεται από τον πατέρα του σε μια μικρή πόλη μετά που παραμελεί τις σπουδές του. Εκεί ερωτεύεται παράφορα τη νεαρή Lotte και όλα δείχνουν πως τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Είναι όμως έτσι;

+ Μέρες Γερμανικού Κινηματογράφου από τις 3 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στο Σινέ Στούντιο, στις 21:00 [και 20:00 τις Κυριακές]
Πληροφορίες τηλ. 22674606.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού