Παράθυρο logo
Συνάντηση με τον συνθέτη Gunther Schuller
Δημοσιεύθηκε 10.04.2012
Συνάντηση με τον συνθέτη Gunther Schuller

Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Gunther Schuller θα βρίσκεται στη Κύπρο μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου για να αποτελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής για το διαγωνισμό σύνθεσης τον οποίο προκήρυξε το Ίδρυμα με την ευκαιρία της  ανάληψης της προεδρίας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία και με θέμα «Η αρπαγή της Ευρώπης».


Με την ευκαιρία αυτή, το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών οργανώνουν συνάντηση του Gunther Shculler με το κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγητική ομιλία από το συνθέτη, ζωντανές και ηχογραφημένες ακροάσεις έργων του και συζήτηση.


Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το  Σάββατο 28 Απριλίου 2012 στις 19:00 στο ARTE [Λεωνίδου 34-36, 1097 Λευκωσία] και θα είναι ανοιχτή για όσους ενδιαφέρονται.


Ποιος είναι


Συνθέτης, μαέστρος, εκτελεστής, παιδαγωγός, ιστορικός, συγγραφέας και παραγωγός δίσκων, ο Gunther Schuller είναι ευρέως γνωστός λόγω της πληθώρας των μουσικών δραστηριοτήτων και επιδιώξεών του.


Ξεκίνησε την καριέρα του ως εκτελεστής κόρνου τζαζ και κλασικής μουσικής, έχοντας την ίδια άνεση είτε όταν συνεργαζόταν με τον Miles Davis και τον Gil Evans είτε με τον Toscanini.


Υπήρξε κορυφαίο κόρνο της Συμφωνικής του Cincinnati από την ηλικία των δεκαέξι ετών και αργότερα της Ορχήστρας της Όπερας Metropolitan μέχρι το 1959. Στη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε καριέρα ως μαέστρος και επικεντρώθηκε κυρίως στη σύγχρονη μουσική. Ακολούθως διηύθυνε τις περισσότερες από τις κύριες ορχήστρες στον κόσμο σε μια ευρεία γκάμα έργων, συμπεριλαμβανομένων και δικών του.


Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση ενός καινούριου στυλιστικού  «παντρέματος» μεταξύ προοδευτικών ρευμάτων της τζαζ και της κλασικής μουσικής, προτείνοντας τον όρο "Third Stream".


Για την ανάπτυξη του ρεύματος αυτού συνεργάστηκε με τους John Lewis, το Modem Jazz Quartet, και άλλους. Παιδαγωγός με επιρροή, έχει διδάξει στη Σχολή Μουσικής του Manhattan και στο Πανεπιστήμιο του Yale. Υπήρξε για πολλά χρόνια, διευθυντής των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής (έχοντας διαδεχτεί τον Aaron Copland) καθώς και διευθυντής του Μουσικού Κέντρου Tanglewood, ενώ εργάστηκε και ως Πρόεδρος του New England Conservatory.  Μερικά από τα ορχηστρικά έργα του Gunther Schuller συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κλασικά του μοντέρνου ρεπερτορίου και έχουν γραφτεί για τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου. Πολλά από τα καθαρά ορχηστρικά έργα του Schuller έχουν ξεκάθαρες αναφορές σε οπτικά ερεθίσματα ενώ ταυτόχρονα ανακαλούν τα ορχηστρικά ποιήματα της Ιμπρεσιονιστικής και ύστερης Ρομαντικής περιόδου των Debussy and Schoenberg.


Ο ίδιος ο Schuller εξάλλου έχει περιγράψει το έργο του «Of Reminiscences and Reflections» [1993 ως μια «συμφωνία για μεγάλη ορχήστρα». Γραμμένο για την Ορχήστρα του Louisville και βραβευμένο με το Pulitzer στη Μουσική 1994, το Of Reminiscences and Reflections είναι ένα μεγάλων διαστάσεων αφιέρωμα στη μνήμη της γυναίκας του Marjorie Black.


Ο Schuller στηρίζει με αμείωτη ενέργεια και εύρος άλλους συνθέτες μέσω εκτελέσεων, εκδόσεων, ηχογραφήσεων, διδασκαλίας και διοικητικής δραστηριότητας, όπως ακριβώς εργάζεται και για τις δικές του επιδιώξεις μουσικής έκφρασης.


+ Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το  Σάββατο 28 Απριλίου 2012 στις 19:00 στο ARTE [Λεωνίδου 34-36, 1097 Λευκωσία]. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του ιδίου, ζωντανές και ηχογραφημένες ακροάσεις έργων του συνθέτη, και συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 99767003 και 96743223. Θα ακολουθήσει δεξίωση.