Το κλιμάκιο της Συμφωνικής Ορχήστρας περιοδεύει

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.5.2013

Με μια σειρά από συναυλίες Κοινωνικής Προσφοράς με τίτλο «Ένα Φεγγάρι Κόκκινο» περιοδεύει σε ολόκληρη την Κύπρο το Κλιμάκιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, από τις 20 Μαΐου.


Οι συναυλίες τελούν υπό τη διεύθυνση του Roland Melia, με σολίστ τη μετζοσοπράνο Καίτη Οικονομίδου και το ρεπερτόριο περιλαμβάνει επιλεγμένα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι πλάι σε κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου εμπνευσμένα από χορούς.


Οι συναυλίες θα δοθούν σε διάφορους χώρους, ως εξής:
  • Δευτέρα 20 Μαΐου, Αίθουσα “Εν Πλω”, Κάτω Πάφος, Σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου
  • Τρίτη 21 Μαΐου, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, Σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας
  • Τετάρτη 22 Μαΐου, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας, Σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλάμπρας
  • Παρασκευή 24 Μαΐου, Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, Λευκωσία, Σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας
Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 20:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η μετζοσοπράνο Καίτη Οικονομίδου θα ερμηνεύσει, ανάμεσα σε άλλα, έξι αγαπημένα τραγούδια του Χατζηδάκι όπως το «Κάθε κήπος» και «Το φεγγάρι είναι κόκκινο» από τον κύκλο τραγουδιών Ρωμαϊκή Αγορά.


Το πρόγραμμα ξεκινά με το κομμάτι “Golliwogg’s Cake Walk” του Claude Debussy από την Παιδική Γωνιά με στοιχεία του χορευτικού είδους ragtime (golliwogg ήταν ένας αφροαμερικανός χαρακτήρας παιδικής νουβέλας ντυμένος με χαρακτηριστικό κόκκινο παντελόνι και γραβάτα που έγινε δημοφιλής και ως ρούχινη κούκλα).


Ακολουθεί η ανέμελη Quadriglia (χορός ιδιαίτερα δημοφιλής στα αριστοκρατικά σαλόνια τον 19ο αι.) του Nino Rota από την ταινία Il Gattopardo και παθιασμένοι χοροί όπως η Ισπανική Andaluza του Granados και το Ταγκό από την ταινία Άρωμα Γυναίκας του Gardel.


Το πρόγραμμα συνεχίζει με το μυστηριώδες “Hijo de la luna” του Cano και τελειώνει με το 2ο Βαλς του Shostakovich που μας στροβιλίζει ρυθμικά με μια λεπτεπίλεπτη αίσθηση ειρωνείας υπενθυμίζοντας μας την αβάστακτη ελαφρότητα της ζωής.


Όλα τα έργα του προγράμματος έχουν ενορχηστρωθεί και προσφερθεί ανιδιοτελώς στο Ίδρυμα Σ.Ο.Κ. από τη Βίκυ Στυλιανού.

Το νεοσύστατο Κλιμάκιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή/Αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κυρίου Άλκη Μπαλτά και αποτελείται από ομάδα έκτακτων μουσικών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, συνεργατών του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ.. Σκοπός του είναι η περαιτέρω ενίσχυση των εκπαιδευτικών και οικογενειακών συναυλιών καθώς και των συναυλιών Κοινωνικής Προσφοράς του Ιδρύματος. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής σεζόν 2012-13 διοργανώθηκαν τέσσερις παραγωγές με τίτλο «Το μουσικό κλειδί».


Οι παρούσες συναυλίες κοινωνικής προσφοράς αποτελούν την τέταρτη και τελευταία παραγωγή του Κλιμακίου στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Οι τρεις παραγωγές που έχουν προηγηθεί ήταν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους ηλικίας 4-16 ετών και πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του ΥΠΠ. Τα προγράμματα κοινωνικής προσφοράς και αποκέντρωσης αποτελούν σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής πολιτικής του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ. Εφαρμόζονται από το 2008 με στόχο να φέρουν την κλασική μουσική καθώς και διάφορα άλλα είδη ορχηστρικής μουσικής στο ευρύτερο κοινό και σε χώρους πέραν των καθιερωμένων αιθουσών συναυλιών. Έχουν τόσο ψυχαγωγικό όσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνονται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων όπως μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, κοινότητες της υπαίθρου, τουρίστες αλλά και ένοικους διαφόρων ιδρυμάτων όπως οίκων ευγηρίας, νοσηλευτικών κέντρα, φυλακών κλπ, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν σε συνεργασία με δήμους, κοινότητες, διευθύνσεις σχολείων και διαφόρων ιδρυμάτων.


Καίτη Οικονομίδου – Μετζοσοπράνο Έκανε μουσικές σπουδές στη Σχολή Κλασικού Τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου Κύπρου με καθηγήτρια τη σοπράνο Λέλλα Συμεωνίδου και στη συνέχεια στο Λονδίνο με τη σοπράνο Jane Hill. Συνέχισε τη μελέτη της με τη σοπράνο Αύρα Σιάτη υπό την καθοδήγηση της οποίας πήρε το 2001 Certificate of Voice Performance από το Guildhall School of Music and Drama of London (with Merit), και το 2003 πήρε το Diploma in Recital Performance (with Merit) από την ίδια Σχολή. Με την Αύρα Σιάτη συνεχίζει τη μελέτη και συνεργασία της μέχρι σήμερα. Μελέτησε και συνεργάστηκε με τη σοπράνο Sona Gargaloyan και τη σοπράνο και πιανίστα Zara Barkhoutarian. Έδωσε ατομικά ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού, θρησκευτικής μουσικής και Ελληνικής μουσικής  και συμμετείχε ως σολίστ σε χορωδίες. Τραγούδησε στο πρώτο δικοινοτικό κονσέρτο για τα 50χρονα των Ηνωμένων Εθνών. Το 1996, με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε η δικοινοτική χορωδία. Συμμετείχε ως σολίστ σε μουσικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό (Αγγλία, Ελλάδα, Γερμανία). Έκανε ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Κύπρου. Με υποτροφία σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού και το 1992-1993 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επίλυση Συγκρούσεων και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στις ΗΠΑ. To 1999, με υποτροφία από το British Foreign & Commonwealth Office πήρε MA (with Merit), από το London Center for International Relations (University of Kent). Δίδαξε Επίλυση Συγκρούσεων και Διαμεσολάβηση στην Κύπρο και το εξωτερικό. Παράλληλα μελέτησε ξένες γλώσσες. Είναι διπλωματούχος ξεναγός από το 2006. Εργάζεται στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού από το 1982.


Roland Melia – ΜαέστροςYπήρξε υπότροφος του Royal Academy of Music του Λονδίνου. Αφού κέρδισε το Βραβείο της Countess of Munster μελέτησε το βιολοντσέλο ιδιωτικά με τον Pierre Fournier στη Γενεύη. Υπήρξε κορυφαίο βιολοντσέλο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ιρλανδίας. Έπαιξε επίσης ως έκτακτος με διάφορες ορχήστρες όπως την Ορχήστρα Δωματίου Σκωτίας, Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ και Αγγλική Εθνική Όπερα. Μετά από σπουδές στη διεύθυνση ορχήστρας με τους David Robertson και Ilya Musin διηύθυνε ορχήστρες της Βρετανίας όπως τη Σινφονιέτα του Bournemouth, τη Britten Sinfonia, τα Βασιλικά Μπαλέτα και η Συμφωνική Ορχήστρα του Leicester της οποίας υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και με την οποία διατηρεί συνεργασία ως φιλοξενούμενος μαέστρος. Παράλληλα διηύθυνε ορχήστρες όπως η Εθνική Συμφωνική της Ιρλανδίας, η Φιλαρμονική Αγ. Πετρούπολης και οι Συμφωνικές Ορχήστρες της Πορτογαλίας, Μεξικού και Χιλής. Έχει επίσης διευθύνει πληθώρα ορχηστρών νέων συμπεριλαμβανομένης της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και της Εθνικής Ορχήστρα Νέων Σκωτίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της επαγγελματικής Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου. Υπήρξε ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής για τέσσερα χρόνια, διάστημα στο οποίο, πέρα από τον προγραμματισμό βραδινών συναυλιών ασχολήθηκε και με την ανάπτυξη καινοτομικών και δημιουργικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία Κύπριοι συνθέτες πρόσφεραν το θέμα και το κύριο μέρος της σύνθεσης ενός έργου στο οποίο οι μαθητές συνεισέφεραν δημιουργικά παίζοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας, απαγγέλλοντας και σχεδιάζοντας σκηνικά σχετικά με το θέμα του έργου. Σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της εταιρίας Cegin Productions η οποία προάγει την παραγωγή παραστάσεων και ηχογραφήσεων όπου διάφορα είδη μουσικής διασταυρώνονται. Διδάσκει επίσης διεύθυνση ορχήστρας στο πτυχιακό πρόγραμμα της Μουσικής Ακαδημίας Arte.


+ Πληροφορίες τηλ. 22463144 και www.cyso.org.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
"Girls & Boys" του Dennis Kelly

"Girls & Boys" του Dennis Kelly

"Girls & Boys" του Dennis Kelly

«ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

«ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

«ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη