Καρέ σαξοφώνων με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.5.2013

Με δύο συναυλίες γιορτάζει την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στις 6 και 7 Ιουνίου.


Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Γιώργου Κουντούρη και με τη σύμπραξη τεσσάρων σολίστ στο σαξόφωνο, οι συναυλίες θα δοθούν στις 6 Ιουνίου στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου και στις 7 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.


Το μοναδικό κουαρτέτο αποτελούν οι Marco Albonetti [σοπράνο σαξόφωνο], Χάρης Ιωάννου [άλτο σαξόφωνο], Θεόφιλος Σωτηριάδης [τενόρο σαξόφωνο] και Γιάννης Μυράλης [βαρύτονο σαξόφωνο].


Το ρεπερτόριο των συναυλιών περιλαμβάνει τα έργα «Συμφωνικός Διαλογισμός» του Α. Καμέρη, το «Κοντσέρτο για Κουαρτέτο Σαξοφώνων και Ορχήστρα» του P. Glass και τη «Συμφωνία αρ. 6, σε Φα μείζονα, έργο 68 (“Ποιμενική”)» του L. v. Beethoven.


Οι μουσικοί:


Marco Albonetti (σοπράνο σαξόφωνο)


sax1


Μόνιμη επευφημία στο σόλο ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης - ο Marco Albonetti κάνει εμφανίσεις και διδάσκει ανά το παγκόσμιο. Έχει εμφανιστεί στα πιο πολλά θέατρα της Ιταλίας και σε πολλά διεθνή θέατρα και αίθουσες όπως τη Wiener Saal στο Σάλτσμπουργκ, το  Konzerthaus του Βερολίνου, το Gewandhaus της Ληψείας, Palau de la Musica στη Βαλένσια, Palau de la Musica Catalana στη Βαρκελόνη, Teatro Espanol στη Μαδρίτη, Theater in der Josefstadt στη Βιέννη, Sverdlovsk State Philharmony, Wits Great Hall του Γιοχάνεσμπουργκ, Zhongsan Hall της Ταϊπέι, Katchaturyan Hall του Ερεβάν.Έχει δώσει συναυλίες σε Ιταλία, Γαλλία, Φιλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Αρμενία, Κύπρο, Νότιο Αφρική, Καναδά, Κίνα, Ταϊβάν και Αμερική. Εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με Ιταλικές και διεθνείς ορχήστρες και συμμετέχει σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής. Του έχει απονεμηθεί πρώτο βραβείο σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός μουσικής δωματίου. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Faenza SaxArt στην Ιταλία, και κατέχει θέση καθηγητή του σαξοφώνου στο «Conservatorio Bonporti» στο Τρέντο στην Ιταλία και είναι εξεταστής στις σπουδές για διδακτορικό επίπεδο στην Ακαδημία Σιμπέλιους στο Ελσίνκι. Προσκαλείται συχνά για master classes σε πανεπιστήμια και κονσερβατόρια στην Ευρώπη, την Κίνα και την Αμερική.


Χάρης Ιωάννου (άλτο σαξόφωνο)


sax5


Ο Χάρης Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976. Το 1997 ενεγράφη στο Berklee College of Music στη Βοστώνη όπου σπούδασε εκτέλεση (σαξόφωνο) και σύνθεση (τζαζ). Στο τελευταίο έτος των σπουδών του τού απενεμήθη το Woodwind Achievement Award (Βραβείο Επίδοσης στα Πνευστά) και, μετά την αποφοίτησή του το 2001, μετέβη στη Νέα Υόρκη όπου έμεινε για 3 χρόνια. Εκεί πήρε το μεταπτυχιακό του (Master's Degree in Performance) από το New York University ενώ ταυτόχρονα έπαιζε και δίδασκε μουσική σε διάφορες περιοχές της πολιτείας. Το 2005 επέστρεψε στην Κύπρο και συνεργάστηκε με διάφορους μουσικούς δίνοντας παραστάσεις σε πολλά κέντρα και κλαμπ σε διάφορα μέρη της Κύπρου και συμμετέχοντας σε φεστιβάλ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (Ελλάδα, Κουβέιτ, Πολωνία, Σερβία, Ισπανία, Αγγλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία και ΗΠΑ). Κατά τα τελευταία 4 χρόνια, ο Χάρης συνεργάζεται με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο για το πρόγραμμα Jazz Futures, ένα δικοινοτικό πρόγραμμα μουσικής τζαζ. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ο Χάρης συμμετέχει στο συγκρότημα των Ari Roland και Chris Byars σε παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Ο Χάρης διδάσκει μουσική (σαξόφωνο και τεχνοτροπία της τζαζ) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο)


sax2


O Θεόφιλος Σωτηριάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε σαξόφωνο με διακρίσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Γαλλία (δίπλωμα από την Εθνική Σχολή Μουσικής του Créteil στο Παρίσι) και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Μεταπτυχιακό, Bowling Green State University). Η ανάπτυξη και διάδοση του ελληνικού σαξοφώνου αποτελεί κεντρικό άξονα της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του δράσης μέσω εκτενών ηχογραφήσεων, επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και επιστημονικής έρευνας. Η ολιστική παιδαγωγική (αναπνοή, χαλάρωση, συγκέντρωση, ορθή σωματική στάση του μουσικού)  και οι κοινωνικές προεκτάσεις της μουσικής είναι  επίσης άξονες συνεχούς δράσης και εφαρμογής. Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις (πάνω από τριάντα). Είναι δημιουργός του Μακεδονικού Κουαρτέτου Σαξοφώνων, της ορχήστρας σαξοφώνων «ΚουΚλουξσαξ» καθώς και ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής «Ιdée Fixe». Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό  Ωδείο Θέρμης.


Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο)


sax3


Ο Γιάννης Μυράλης είναι ο πρώτος Κύπριος σολίστ σαξοφώνου. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Λίβανο, Ελβετία, Ισπανία, Σερβία, Καναδά και ΗΠΑ. Έχει  εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, παρουσιάζοντας τα κονσέρτα των Ibert, Glazounov, Κωνσταντινίδη και Milhaud. Είναι ιδρυτικό μέλος του Transcontinental Saxophone Quartet, με το οποίο είναι νικητές των διαγωνισμών μουσικής δωματίου MTNA και Fischoff. Με το κουαρτέτο έχουν εμφανιστεί στο διάσημο φεστιβάλ της Ραβέννας, ενώ εμφανίστηκαν επίσης ως σολίστ με τη Βασιλική Μπάντα της Βελγικής Αεροπορίας στη Μιννεάπολη. Ο δίσκος τους “Mountain Roads” έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ως μέλος του Μακεδονικού Κουαρτέτου Σαξοφώνων έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου του Neuchâtel. Κατέχει πτυχία από το Lawrence University, Bowling Green State University και Michigan State University.  Είναι αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής και Σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστήμια Κύπρου, Idaho και Windsor. Ο Γιάννης Μυράλης είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Σαξοφώνων και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Σαξοφώνων.


Γιώργος Κουντούρης [αρχική φωτογραφία]


Ο Γιώργος Κουντούρης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980. Αποφοίτησε από τη σχολή βιολιού του Εθνικού Ωδείου Κύπρου (ταξη Στ. Παπαντωνίου) με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Το 2006 αποφοίτησε με «Άριστα» από το Κρατικό Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε Διεύθυνση Οπερατικής και Συμφωνικής Μουσικής στην τάξη του Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ, και Βιολί στην τάξη της Αντονίνα Καζάρενα. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ως βοηθός μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του UCLA.  Έχει διευθύνει πληθώρα ορχηστρών σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία. Ενδεικτικές είναι οι συνεργασίες του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης, την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Ερμιτάζ, την ορχήστρα Καμεράτα Φίλων Μουσικής Αθηνών, αλλά και με χορωδίες όπως η Lege Artis και Wiener Singakadenie. Σημαντική είναι η παρουσία του σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως το Konzerthaus Βιέννης, η Bolshoi Zal της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης και το Royce Hall στο Λος Άντζελες. Συνεργάστηκε με μεγάλους σολίστ όπως οι Angel Blue, Vitaly Margulis, Vladimir Chernov και Γιώργος Λαζαρίδης.
Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, εμφανίστηκε το 2008, ενώ το 2010 διηύθυνε την ίδια ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έκτοτε παραμένει στενός συνεργάτης.  Το 2010 διηύθυνε την εναρκτήρια συναυλία του διεθνούς φεστιβάλ «Λευκές Νύκτες της Καρέλιας» με τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης ενώ το 2012 ανέλαβε την τελική συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2012 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Κύπρο το μεγαλειώδες έργο του Ι. Ξενάκη «Ορέστεια – Ακολουθία Αισχύλου». Συνεργάστηκε με τη δισκογραφική εταιρεία ECM για την οποία ηχογράφησε το 3ο κονσέρτο για πιάνο, ορχήστρα και 4 σαξόφωνα του Γ. Κουμεντάκη με την Καμεράτα Αθηνών και σολίστ τον Γ. Λαζαρίδη. Το 2011 ο Γ. Κουντούρης ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Διεύθυνσης Συμφωνικής και Οπερατικής Μουσικής από το Κρατικό Κονσερβατόριο της Αγ. Πετρούπολης. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, αγγλική και ρωσική ενώ παρουσίασε μέρος της έρευνάς του σε συνέδρια όπως το διεθνές μουσικολογικό συνέδριο αφιερωμένο στο Ρίμσκυ-Κόρσακοβ στην Αγία Πετρούπολη. Ο Γ. Κουντούρης διδάσκει Διεύθυνση μουσικών συνόλων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Τον Ιανουάριο 2013 διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.


+ Συναυλία στις 6 Ιουνίου στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου [τηλ. 26932571] και στις 7 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου [22313010].


Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία των Θεάτρων προς 12 και 7 ευρώ [νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι]. Δωρεάν είσοδος σε παιδιά και μαθητές κάτω των 18 ετών. Πληροφορίες: 22463144, www.cyso.org.cy.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
‘Μια ζωή Τζένη’ στο θέατρο Ριάλτο

‘Μια ζωή Τζένη’ στο θέατρο Ριάλτο

‘Μια ζωή Τζένη’ στο θέατρο Ριάλτο

ILLUSION (reality)

ILLUSION (reality)

ILLUSION (reality)

Έκθεση Σατιρικής Χαρτογραφίας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Έκθεση Σατιρικής Χαρτογραφίας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Έκθεση Σατιρικής Χαρτογραφίας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

"Six stacks of ashes eight piles of dust" από την ΕΝΔΡΟΣΙΑ

"Six stacks of ashes eight piles of dust" από την ΕΝΔΡΟΣΙΑ

"Six stacks of ashes eight piles of dust" από την ΕΝΔΡΟΣΙΑ