Παράθυρο logo
Σύγχρονες δημιουργίες με έμπνευση από τις παραδοσιακές ενδυμασίες
Δημοσιεύθηκε 18.06.2013
Σύγχρονες δημιουργίες με έμπνευση από τις παραδοσιακές ενδυμασίες

Δεκαεπτά σχεδιαστές ρούχων καταλαμβάνουν τον εικαστικό χώρο του Κέντρου Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό από τις 28 Ιουνίου και δένουν τις κλωστές της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας με το σήμερα.


Σύγχρονες δημιουργίες από τα χέρια δεκαεπτά Κυπρίων σχεδιαστών μόδας θα δούμε από τις 28 Ιουνίου στην έκθεση με τίτλο «REINVENTED HISTORIES, from Tradition to Contemporary Fashion».


Σε επιμέλεια του Ανδρέα Αντωνίου, η έκθεση φιλοξενεί δημιουργίες που έχουν ως βάση τις παραδοσιακές κυπριακές ενδυμασίες, ιδωμένες μέσα από έναν σύγχρονο φακό.


«Είναι λάθος να θεωρείται η παράδοση ως κάτι ακίνητο, ως σταθερή αξία, ως κάτι  εχθρικό, ίσως, σε οποιαδήποτε αλλαγή», αναφέρει σε σημείωμά του ο επιμελητής, και εξηγεί: «Η παράδοση, όπως ξεκάθαρα αναφέρει ο William Somerset Maugham, πρέπει να είναι οδηγός και όχι φυλακή. Θα μπορούσαμε, εξάλλου, σε ένα άλλο πλαίσιο σκέψης, να τη θεωρήσουμε σαν τη ‘μόδα’ μιας άλλης εποχής, πράγμα που καθιστά αυτονόητη την έμπνευση της σύγχρονης δημιουργίας από αυτή».


Και συνεχίζει: «Η παράδοση λειτουργεί σαν ένα τεράστιο αρχείο στο οποίο ο δημιουργός μπορεί να εντρυφήσει αντλώντας έμπνευση και, παράλληλα, να ανακαλύψει, μέσα από τη μελέτη του, ‘καινούργιες’ τεχνικές κατασκευής και δημιουργίας. Πολλοί είναι οι σύγχρονοι δημιουργοί μόδας που, ενίοτε, εμπνέονται από την παραδοσιακή τέχνη κάνοντας εμφανείς ή διακριτικές αναφορές σε φόρμες ή διακοσμητικά μοτίβα παρμένα από παραδοσιακές ενδυμασίες διαφόρων χωρών (Jean Paul Gaultier, John Galiano, Victor and Rolf κ.ά.)».



Στην έκθεση συμμετέχουν με δημιουργίες τους οι Χρίστος Αβραάμ, Μάριος Γρηγοριάδης, Κίκα Ιωαννίδου, Φωτεινή Λάμνισου, Joanna Louca, Μαρίνα Νικολαΐδου, Παντελής Παντελή, Τότα Πατσαλίδου, Χριστίνα Πιτσιλλίδου, Dora Schabel, Lana Sevas, Έλενα Στρογγυλιώτου, Τίτα Στυλιανού, Ελένη Τζιρκαλλή, Αντωνία Χαμπή, Aphroditi Hera και Μπάρμπαρα Χριστοφή.


Ειδική συμμετοχή θα έχουν οι σχεδιαστές Erotokritos, Χαρίλαος Μελετίου και το Mastori Motwary Studio.



Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάζονται το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη και ο Σύνδεσμος Σχεδιαστών Μόδας Κύπρου, με την υποστήριξη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.


Ένα αποτέλεσμα ανοιχτού διαλόγου με τις ενδυμασίες και τα αξεσουάρ από τη συλλογή του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης είναι, άλλωστε, τα εκθέματα στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη.


Εκτός από τις δημιουργίες των σχεδιαστών, στον χώρο θα εκτίθενται παραδοσιακές ενδυμασίες, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από το Mουσείο.


+ H έκθεση εγκαινιάζεται στις 28 Ιουνίου και θα παραμείνει μέχρι τις 14 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 18:00-22:00. Πληροφορίες τηλ. 25342123.