Τζαζ με τον Τιγκράν Χαμασιάν στον Δελίκηπο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 16.7.2012

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες της τζαζ διεθνώς, ο οποίος κατάφερε ήδη χαρακτηριστεί ως «αποκάλυψη» της τζαζ από σημαντικούς κριτικούς του είδους, είναι ο νέος καλεσμένος του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος στον Ελαιώνα του Δελίκηπου.


Έχοντας ήδη την εμπειρία του κυπριακού κοινού, χάρη στη συναυλία που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λευκωσία, ο περίφημος πιανίστας της τζαζ Τιγκράν Χαμασιάν επιστρέφει στην Κύπρο για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα fusion jazz στο ειδυλλιακό τοπίο του Ελαιώνα (Τhe Olive Grove) του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, στον Δελίκηπο.


Η συναυλία θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή, 22 Ιουλίου, στις 20:30.


Αστέρι της τζαζ


Ο ατμοσφαιρικός χώρος του Ελαιώνα, όπου κάθε χρόνο φιλοξενεί μουσικές παραστάσεις το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, είναι ήδη ιδανικός για μουσικές ακροάσεις. Πόσω μάλλον όταν στο πιάνο βρίσκεται ο εντυπωσιακός πιανίστας της τζαζ Τιγκράν Χαμασιάν.


 «Οι θαυμαστές του Avishai Cohen θα ξετρελαθούν με τη μελωδικότητα αυτού του νεαρού τζαζίστα: αρέσκεται στο να διακοσμεί μειλίχιες παραδοσιακές μελωδίες με εκθαμβωτικές ορχηστρικές παραλλαγές και ρυθμικούς φωνητικούς κυματισμούς. Οι ιστορίες από την εμφάνιση του Τιγκράν προμηνύουν πολύ καλά το μέλλον αυτού του καλλιτέχνη», ανέφερε για αυτόν η εφημερίδα Guardian, μετά την εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Μοντρέ τον περσινό Σεπτέμβριο.


Συνοδευόμενος από τους μουσικούς Nate Wood στα ντραμς και τον Sam Minaie στο μπάσο, ο Χαμασιάν θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα σόλο κομμάτια που έγραψε για πιάνο. Πρόκειται για μια σειρά από συνθέσεις που περιλαμβάνουν λυρικά τραγούδια αλλά και δυναμικά και πειραματικά κομμάτια, με ρυθμική και αρμονική ποικιλομορφία.



Ο Ελαιώνας στον Δελίκηπο:


OLIVEGROVE3


OLIVEGROVE2


OLIVEGROVE1
OLIVEGROVE4
OLIVEGROVE5

Ποιος είναι


Ο Τιγκράν Χαμασιάν γεννήθηκε στην Αρμενία το 1987 και μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια. Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, θυμάται τον εαυτό του να έλκεται από το πιάνο και τα κασετόφωνα αντί για τα συνηθισμένα παιδικά παιγνίδια. Από την ηλικία των τριών ετών άρχισε να παίζει μόνος του στο πιάνο και να μαθαίνει τραγούδια των Μπιτλς, των Led Zeppelin, των Deep Purple, των Queen και του Λούις Άρμστρονγκ. Η αδυναμία του στην τζαζ, όμως, οφείλεται στη fusion τάση του Μάιλς Ντέιβις. Στην ηλικία των 10 ανακάλυψε το ρεπερτόριο της κλασικής τζαζ υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Vahag Hayrapetyan, ο οποίος ήταν και ο ίδιος μαθητής του Barry Harris.


Στα 16 του, ο Τιγκράν Χαμασιάν μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες, ώστε τα παιδιά της οικογένειας (η αδερφή του είναι ζωγράφος και γλύπτρια) να έχουν καλύτερες καλλιτεχνικές ευκαιρίες. Σύντομα, ο ίδιος κέρδισε μια θέση στο περίφημο USC στο οποίο παρέμεινε για δύο χρόνια. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν και ο Τιγκράν άρχισε να διακρίνεται σε πολλούς διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων, πρώτο βραβείο στον περίφημο Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Πιάνου Thelonious Monk και δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Martial Solal στο Παρίσι. Παράλληλα, ο Tigran άρχισε να συμπράττει με γνωστούς μουσικούς της τζαζ όπως του Alphonso Johnson και Alan Pasqua, τον σαξοφωνίστα Ben Wendel και τον ντράμερ Nate Wood.


Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του πιανίστα έχει τίτλο A Fable (Ο Μύθος), με την οποία κάνει άλματα στον χώρο. Βαθιά επηρεασμένος από την παραδοσιακή μουσική της Αρμενίας και την ποίηση, η νέα του δουλειά αποδεικνύει την επινοητικότητά του μέσα από δικές του συνθέσεις ή διασκευές. “Η ιδέα για τον τίτλο του άλμπουμ βασίζεται στο γεγονός ότι όλες οι συνθέσεις λένε μια ιστορία”, εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. “Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συσχετιστούν με αυτές τις ιστορίες γιατί είναι απλές, μα ταυτόχρονα βαθυστόχαστες”.



+ H συναυλία θα δοθεί στο The Olive Grove στον Δελίκηπο την Κυριακή 22 Ιουλίου. Εισιτήρια προς 25και 20 ευρώ (για υποστηρικτές του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, συνταξιούχους και μαθητές). Εισιτήρια τηλ. 70009304 και www.pharostickets.org. Πληροφορίες τηλ. 22663871 και www.pharosartsfoundation.org.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © Yann Renoult | ALL ABOUT JAZZ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού